Солидарност за љепша дјетињства (ВИДЕО)

0
888

Бол и неизвјесност – када угрозе дјетињство, једино рјешење је да сви помогнемо.

Солидарност, у намјери да тешке дане најмлађима обољелим од малигних болести учинимо лакшим, мисија је покренута 2010. године. Реновиран је Одјел хематоонкологије.

– У свему томе смо врло близу, као и земље у развоју, свим тим стандардима, односно проценту излијечења наших болесника, каже Биљана Ђурђевић Бањац, педијатар хематолог.

Са сваком годином и сваком акцијом подизана је и свијест о онима којима је помоћ друштва најпотребнија. 2014. значила је прекретницу у лијечењу малигних болести. 886 хиљада марака прикупљено је за изградњу родитељске куће. У протеклих 15 мјесеци, за 43 породице у најтежим данима била је дом, подршка и уточиште. Маши је прије три године дијагностикована акутна лимфобласна леукемија и све би било много лакше пребродити да је тада на располагању био један од седам апартмана.

– У таквој ситуацији, мајке болесне дјеце од карцинома, то је једна најтежа дијагноза, само једна другу могу да разумију и само једна другој могу да буду подршка – каже Бојана Ђурић, мајка.

Децембра 2015. упознали смо се са Николом. Он је једини у Српској који болује од кон-гениталног нефротског симптома, болести због које отказују бубрези и због које је након трансплатације изгубио слух и способност говора. Те године прикупљали смо средства за њега и 102 малишана обољела од 39 врло ријетких болести.

– Од тада народ има више слуха о ријетким болестима, да та дјеца не треба да буду сама, прича Драгана Дамјанић, мајка.

Да није било овог пројекта, никад не би сазнали за проблеме малог Бориса. Дјечак “лептир” болује од булозне епидермолизе због које је за њега сваки додир, па и загрљај мајке, болан. Његов примјер показује шта се све може, упркос боли.

Године 2016. мисија је била прикупити средства за изградњу Центра за превенцију развојних потешкоћа. Као и сваке претходне, и те године постигли смо циљ. Прикупљено је милион 300 хиљада марака, изградња Центра почиње ускоро, а један његов дио са радом почиње на прољеће.

– Институција Центар за мајку и дијете намијењена је за сву дјецу републике Српске и региона у циљу ране превенције и потребних третмана за дјецу која имају развојне потешкоће – напомиње Оливера Ратковић, предсједник Управног одбора Центра за едукацију “Твоја ријеч”.

Са том, као ни са сваком претходном, ова мисија није стала. Вечерас је пред нама нови задатак – показати хуманост и обезбиједити прве финансијске приливе у Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству. Вечерашња прича круна је пројекта “С љубављу храбрим срцима“, системско рјешење за Републику Српску и сигурност за свако њено дијете, сваког дана у години.

PODIJELI