У Српској 1.826 породица са четворо и више дјеце

0
2668

На простору Републике Српске евидентирано је 1.826 породица са четворо или више дјеце, рекао је замјеник омбудсмана за дјецу Републике Српске Златољуб Мишић.

Мишић је навео да право на дјечији додатак има 7.869 корисника Фонда за дјечију заштиту Српске.

Након округлог стола “Положај дјеце и родитеља у породицама са четворо и више дјеце” у Добоју, Мишић је истакао да су проблеми таквих породица вишеструки – од егзистенцијалних до остваривања права на дјечији додатак, незапослености, потребе за стамбеним збрињавањем.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић сматра да се права вишечланих породица морају остваривати системски у договору са Владом Републике Српске и надлежним министарствима и законима која ће обавезивати општине и градове како би се знало “ко шта ради”.

Петровић каже да је од удружења сазнао да је град Бањалука на добар начин ријешио проблематику вишечланих породица и намјерава да се упозна са њиховим моделом.

Предсједник Удружења “Будућност четири плус” Оливера Недић рекла је да подаци о броју породица са четири или више дјеце на подручју Добоја још увијек нису званични, али да је Фонд за дјечију заштиту евидентирао њих 97.

Недићева је навела да 20 до 30 породица не посједује адекватан стамбени смјештај, те да око 15 породица има потребу за услугама дјечијег обданишта.

Округли сто “Положај дјеце и родитеља у породицама са четворо и више дјеце”, организују представници институције Омбудсман за дјецу Републике Српске у сарадњи са Удружењем грађана “Будућност четири плус”.

Скуп је одржан у просторијама Центра за дјецу и омладину са сметњама у развоју у Добоју. rtrs.

PODIJELI