Slavko Bek sa Lužana- Plantaža lješnika postaje hit!

0
1357

Stanovnik prigradskog naselja Lužani,Slavko Bek (na slici) odlučio se na podizanje plantaža lješnika.Na porodičnom imanju zasadio je do sada 2.500 sadnica na tri parcele,ukupne  površine 28 dunuma.

-Puni rod prisutan je  od pete godine ,ali i ranije se pojavljuju plodovi,doduše u manjem obimu.Odlučio sam da se profesionalno posvetim ovom poslu,a interesovanje pokazuje i jedan poslovni partner iz Italije,kome se sviđa ovo podrućje Lužana,gdje je klima,ali i zemljište povoljno za dobre prinose lješnika.Zasadio sam i stotinu stabala oraha,kaže Slavko.

I u ove oktobarske dane ima mnogo posla,jer je počelo jesenje orezivanje i pođubravanje ekonomije,odnosno sadnica.

-Ovo nije lak posao,ali sam ga zavolio,pa se nadam da će moj trud vremenom biti nagrađen dobrim prinosima.Raduje me da se sve više porodica okreće ovom poslu,pa tako veće parcele pod lješnikom već imaju porodice Suvajac u Okolici,Gajić u Šibovskoj,Mehinović u Prnjavoru,Nović u Smrtićima…kaže Bek.

Ovaj poljoprivrednik dobio je i podsticajna novčana sredstva od Opštine i Republike za prošlu,a uskoro očekuje i stimulativne dotacije za ovu godinu.

U prodajnim objektima kilogram očišćenog  lješnika je,ističe,dostigao cijenu od 40 konvertibilnih maraka,pa vjeruje da je odabrao pravo zanimanje za profit sa svojih plantaža./prnjavorlive.info/.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here