Филм који критикује Цркву у Пољској руши рекорде у гледаности

0
641

Остварење „Клер“ за свега три дана у Пољској је видело готово милион људи. Реч је о филму у којем се католички свештеници не приказују у лепом светлу.

Филм Клер (Свештенство) је драма о тројици свештеника који пију, финансијски користе вернике и ругају се Цркви, а један од њих сексуално злоставља слепог дечака. За три дана филм је видело 935.000 људи.

„Ово је најбоље отварање у последњих 30 година у пољским биоскопима. Филм је гледало 100.000 људи више него Педесет нијанси: Сива у истом периоду“, наводи се у саопштењу.

Трејлер за филм „Клер“

Филм редитеља Војчеха Смарсовског изазвао је велике полемике у Пољској. Неколико чланова владајуће странке Право и правда (ПиС) позвало је да се филм забрани. Члан Кабинета пољског председника Павел Солоха није гледао филм, али га то није спречило да изјави да је снимљен на начин како су „нацисти снимали филмове о Јеврејима“.

Јан Бодаковски, члан удружења католичких новинара, ово филмско остварење назвао је „тешком антисвештеничком пропагандом“.

Филмски критичар Јануз Вроблевски рекао да се ниједан редитељ пре Смарзовског није усудио да покаже тако критичку слику Цркве у Пољској.

Смарзовски „осуђује све главне црквене грехе од педофилије, проневере и генерално деморализоване хијерархије“, додао је Вроблевски.

Иако број верника опада, Пољска је и даље једна од најрелигиознијих европских земаља, у којој Црква има велики друштвени и политички утицај, пренела је Хина.

PODIJELI