Чомски: ЕУ пријети распад због краха неолибералне политике

0
1792

Амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски сматра ће успон деснице и ставова против естаблишмента као резултат неуспјеле неолибералне политике у Европи вјероватно довести до краха Европске уније, што би, како оцјењује, био “трагичан развој догађаја”.
Он је, у интервјуу за “Раша тудеј”, рекао да кандидаткиња француске крајње деснице за предсједника државе Марин Ле Пен, која навија за референдум о чланству Француске у ЕУ, има велике изгледе да побиједи на предсједничким изборима 2017. и покрене иницијативу за такозвани Фрегзит.

Чомски, такође, сматра да Њемачка није та која би покренула распад Уније јер, како каже, она има користи од тог блока.

“Када би се Унија распала, то би био трагичан развој догађаја”, оцијенио је он.

Чомски објашњава да је неуспјела неолоберална политика прошле генерације утицала на овако велики пораст популарности десничарских странака.

“Ти програми су осмишљени на начин да доведу стагнације и чак пропадања великог дијела становништва. Такође су тешко поткопали демократију, што је чак очитије у Европи него у САД”, каже Чомски.

Према његовим ријечима, резултат тих процеса је то што су људи гневни, разочарани, са срушеним надама у будућност.

Иако хвали европске интеграције као једно од “највећих достигнућа у периоду послије Другог свјетског рата”, Чомски истиче да је та структура постала практично нефункционална.

“Успостављање јединствене валуте без одговарајуће политичке структуре је рецепт за пропаст”, каже он, додајући да “не постоје механизми који би омогућили да богати сектори помажу сиромашним у тешким временима у ЕУ”.

Амерички филозоф и лингвиста се осврнуо и на програм новоизабраног предсједника САД Доналда Трампа, рекавши да га не сматра “антиестаблишментским кандидатом”, имајући у виду и то да је за министра финансија одабрао човјека који долази из банкарске групације Голдман Сакс.

Извор: Танјуг

PODIJELI