15. i 16. juna obilježavanje pet decenija pobratimskih veza

0
165

Prnjavor u Republici Srpskoj i Boleslaviec u Poljskoj ove godine obilježavaju 50 godina od uspostavljanja pobratimskih veza između dva grada.

U Prnjavoru će se povodom obilježavanja ovog značajnog jubileja u subotu, 15. juna u Centru za kulturu i turizam održati svečana akademija sa početkom u 18.00 časova.

Isti dan od 21.00 čas na gradskom trgu biće održan koncert rok grupe “Loyren”.

Kako je Srni potvrđeno u gradskoj upravi u nedjelju, 16. juna na gradskom trgu biće izveden prigodan zabavni program u kome će učestvovati Muzička škola “Konstantin Babić” Prnjavor, Opštinski bas orkestar Boleslaviec, Gradsko kulturno – umjetničko društvo /GKUD/ “Pronija”, Prnjavor, Studio savremenog plesa “Centra za kulturu” Boleslaviec, KUD “Hakija Tabaković” Lišnja, KUD “Boleslaviec” Boleslaviec, Ukrajinsko kulturno – umjetničko društvo /UKUD/ “Taras Ševčenko” Prnjavor i Vokalno – instumentalni ansambl “Sukopa dva”.

Na platou ispred Robne kuće “Prima” biće postavljeni štandovi sa tradicionalnim jelima domaće kuhinje, a programu će prethoditi defile svih učesnika od Centra za kulturu i turizam do gradskog trga.

Prije petnaestak dana pet decenija od bratimljenja Prnjavora i Boleslavieca svečano je obilježeno i u Poljskoj. Delegaciju Grada Prnjavor predvodio je gradonačelnik Darko Tomaš koji kaže da je ovih 50 godina samo početak jedne uspješne i dugotrajne saradnje.

“Prnjavor je uvijek nastojao ostvariti saradnju i pobratimstvo sa barem jednim gradom odakle potiču naše najbrojnije nacionalne manjine, odnosno Ukrajinci, Poljaci, Česi i Italijani. Prvi pobratimski odnosi uspostavljeni su upravo sa Boleslaviecom 1974. godine” , naglasio je Tomaš u izjavi za Srnu.

On je podsjetio da se u međuvremenu između 15.000 i 20.000 Poljaka iz Prnjavora, dijela Srpca i Laktaša preselilo u boleslavječki okrug zbog čega svaki novi susret sa njima ima posebnu emotivnu vrijednost.

“Aktivno održavamo naše pobratimske veze, čemu doprinose i Udruženja nacionalnih manjina koja s jedne strane šalju poruku dobrog, mirnog i složnog života u Republici Srpskoj i Prnjavoru, a s druge strane prenose na nove generacije običaje, kulturu, tradiciju koje su njihovi narodni donijeli prije stotinu godina u Prnjavor i održavaju vezu sa matičnim zemljama” , kaže Tomaš za Srnu.

On je najavio da će se pobratimska saradnja i dalje proširivati, prije svega kod razmjene u oblastima u koje su uključeni mladi ljudi.

Zbog održavanja kulturno – zabavne manifestacije u nedjelju, 16. juna privremeno će biti obustavljen saobraćaj u ulici Trg srpskih boraca u vremenu od 17.30 časova do 21.00 čas, dok će parking na gradskom trgu biti zatvoren od četvrtka, 13. juna od 13.00 časova, do nedjelje, 16. juna do 24.00 časa.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Prnjavoru osim tri konstitutivna naroda živi i 13 nacionalnih manjina, a više od 10 odsto svih nacionalnih manjina u Srpskoj i BiH svoje utročiše našlo je upravo u Prnjavoru.

SRNA

PODIJELI