Izbjeglice: Finska ne valja ništa, hladna je i dosadna

0
1502

Stotine izbjeglica, većinom iz Iraka, koji su kroz Evropu uspjeli da stignu do Finske, vraćaju se nazad, jer je, kako su rekli AFP-u, ta zemlja suviše hladna i dosadna.

– Mogu da poručim cijelom svetu da mrzim Finsku. Nema čaja, nema restorana, nema barova, nema nikog na ulicama, samo automobili – rekao je jedan od izbeglica, Muhamed, koji je putovao 750 kilometara do Finske, a zatim još toliko nazad, do prijelaza Tornio ka Švedskoj, jer migranti bez propisanih dokumenata ne mogu da koriste trajektnu liniju između Helsinkija i Stockholma.

Posljednjih sedmica, izbjeglice u Švedsku ulaze preko prelaza Haparanda-Tornio, sat vremena vožnje udaljenom od Polarnog kruga.

Finske vlasti kažu da sve više podnijetih zahtjeva za azil u toj zemlji ističe, jer je tražilac azila odustao ili nestao, navodi AFP.

– Finska ne valja ništa – tvrde i druge iračke izbjeglice, koje na autobuskim stanicama u Torniju čekaju da se vrate u Švedsku.

Iako su vremenske prilike u Švedskoj iste kao u Finskoj, u njoj postoje veće zajednice imigranata i duža tradicija njihove integracije, dodaje francuska agencija.

Prije dva dana, iz Finske se u Švedsku vratilo nekoliko autobusa s izbjeglicama, pošto ih je na prijelazu, kod kapije bivšeg vojnog garnizona dočekalo između 30 i 40 demonstranata.

TV je izvijestila da je grupa, uglavnom mlađih demonstranata, od kojih je jedan imao na sebi bijelu odoru karakterističnu za američku organizaciju “Ku Klux Klan” koja zagovara superiornost bijele rase, gađala autobus kamenicama i petardama.

U autobusu je bilo 49 ljudi, uglavnom izbjeglica iz Iraka, uključujući i djecu i radnike Crvenog krsta.

U napadu niko nije povrijeđen, a jedan napadač je uhapšen.

nezavisne

PODIJELI