365 DANA NIJE SEBI NIŠTA KUPILA: Šta mislite, koliko je novca imala na kraju godine?

0
912

Ovoj ženi je jednogodišnja štednja, pormenila život u svakom smislu

Mišel je bila ekonomski novinar u Londonu i svi njeni prijatelji su bili ubeđeni da ona savršeno zna sa novcem, ali to nije bilo tačno.

Nakon što je primetila da je u poslednje vreme potrošila hiljade funti na potpuno “nepotrebne” stvari (kafu, obroke, odeću), odlučila je da neće da troši čitavu godinu, počev od crnog petka 2015. godine.

Naravno, morala je na nešto da troši, stvari kao što su: hipoteka, komunalne usluge, životno osiguranje, donacije za dobrotvorne svrhe i račune za fiksni i mobilni telefon, ukupno 1.896,76 funti mesečno.

Takođe je dozvolila sebi osnovne stvari za ličnu higijenu, kao što su pasta za zube, dezodorans, šampon i slične proizvode. Za hranu je nedeljno trošila za sebe i supruga svega 35 funti. Ali nije bilo budžeta za luksuz.

View image on Twitter

Mada je njen muž bio zabrinut, izazov je bio previše ekstreman.Uprkos svemu ona je nastavila, MekGag je odlučila da svuda ide biciklom, i uvidela je kako raspoloživ dohodak raste od samo jedne stvari koje se lišila, a bilo ih je mnogo (restorani, bioskopi, kafići).

Ali nisu bas svi bili oduševljeni njenim eksperimentom. Ona je čak bila optužena za “propagiranje siromaštva”.

“Ovaj eksperiment nije značio da treba da živimo u siromaštvu, jer siromaštvo nije izbor, samo su se stekli uslovi da se plati hipoteka, računi i hrana.

Bio je to eksperiment u ekstremnoj skromnosti. Radije smo birali da ne kupujemo ništa godinu dana nego da dođemo u situaciju da nemamo izbora“,izjavila je Mišel

Na kraju, ona je imala 22.439 funti više nego kada je počela.

“Jednostavno sam odlučila da trošim manje i da živim više, da imam izbor i promenim svoj život,” izjavila je Mišel.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here