Kampanja „Prava Romkinja su ljudska prava”

0
1605

U sklopu Zenskog romskog aktivizma koji je poceo 8. marta 2018 godine, a zavrsava se na 8 april 2018 godine, danas je odrzana jos jedna aktivnost u Prnjavoru od strane udruzenja Romska djevojka-Romani ćej Prnjavor.

Danas na Međunarodni dan borbe protiv rasizma voloneri udruzenja Romska djevojka je odrzalo uličnu akciju podjelom promo materijala (majice,kisobrane, rokovnike i hemiske olovke) prolaznicima nase opštine gdje su ukazali na ovaj znacajan dan ali na probleme sa kojima se suocavaju Romkinje koje su duplo dikriminisane u drustvu.

Ovo je regionalna kampanja pod nazivom „Prava Romkinja su ljUdska prava koja se odrzavaju u zemljama u regiji, C. Gori, Srbiji i BiH a podrzano od strane CARE Internacional Balkans. Ženska romska mreza uspjeh u BiH u svim gradovima BiH gdje djeluju ženska romska udruzenja su odzale ovu ulicnu akciju.

Takodje su juce clanice mreze posjetile Pralamentarnu skupstinu BiH . Članice mreže „Uspjeh“ su sa članovim Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i Vijeća nacionalnih manjina BiH (VNMBIH), razgovarale o političkoj participaciji Romkinja i njihovom sudjelovanju u radu Vijeća nacionalnih manjina BiH.

PODIJELI