Danas je Svjetski dan poezije

0
335
 


Danas se obilježava Svjetski dan poezije koji je proglasio UNESKO 1999. godine, u namjeri da se promoviše čitanje, pisanje, objavljivanje i proučavanje poezije u čitavom svijetu, kao i da se dodjeljuju priznanja i podstiču nacionalni, regionalni i međunarodni pokreti poezije.

Već petu godinu zaredom, u svijetu se 21. marta organizuje i međunarodna Јulius Meinl promocija pod nazivom “Platite kafu stihom”, a ove godine projektu se pridružio i poznati britanski pjevač ЈP Kuper koji će osmisliti novu pjesmu u čast pjesnicima širom svijeta.

Svjetskom danu poezije pridružili su se i mnogobrojni ugostiteljski objekti u Republici Srpskoj, te FBiH, pa će tako građani danas kafu moći platiti stihom u Banjaluci, Doboju, Prnjavoru, Tesliću , Prijedoru, Sarajevu, Tuzli, te Neumu, Ljubuškom…

Prema podacima Nacionalnog odbora za proslavu Dana poezije, koji se od početka 1990-ih nalazi na Floridi (SAD), Svjetski dan poezije slavio se u drugačijem obliku još od 1505. godine. Uglavnom se obilježavao u oktobru, najčešće 15. oktobra, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija.

Sve do UNESKO-ovog službenog proglašenja, praznik je naizmjenično slavljen u oktobru i novembru.

Izvor:(RTRS)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here