Naslovna RS/BiH RS Plata u BiH ne može da pokrije ni pola potrošačke korpe

Plata u BiH ne može da pokrije ni pola potrošačke korpe

0
196

 

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za april 2019. godine iznosi 2.074,85 KM i za 50,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prosječna plata isplaćena u FBiH za februar 2019. iznosila je 895 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku) i za 29 KM je niža od prosječne plate isplaćene u januaru 2019. godine. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 43,13 odsto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četvoročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine: prehrana – 40,2 odsto, stanovanje i komunalne usluge – 15,2 odsto, higijena i održavanje zdravlja – 5,7 odsto, obrazovanje i kultura – 12,5 odsto, odjeća i obuća – 14,7 odsto, prevoz – 6,8 odsto i održavanje domaćinstva – 5,8 odsto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 80 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopšteno je iz Službe za informiranje SSSBiH, piše Srpskainfo.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games