Olakšice za privrednike u Prnjavoru: Placevi za MARKU I PO po kvadratu

0
1172

Da bi stimulisali investitore za izgradnju privrednih kapaciteta u Poslovnoj zoni Vijaka ukupne površine 700 hektara, lokalna uprava u Prnjavoru odredila je cijenu od 1,5 KM po kvadratu.

Osim povoljnih cijena, neuporedivo nižih od tržišnih, koje se kreću od 20 do 60 KM po kvadratu, ulagačima ide u prilog činjenica da je Poslovna zona izvan pojasa gradskog građevinskog zemljišta, čime su kupci placeva oslobođeni naknade za uređenje i rente prilikom podnošenja zahtjeva za građevinsku dozvolu.

Oni plaćaju samo taksu na vrijednost objekta od 0,03 odsto.

Naša ideja je, kažu u Opštini Prnjavor, da od investitora naplatimo minimalne iznose po različitim osnovama kako bismo tim novcem izgradili infrastrukturu u Poslovno-turističkoj zoni i poboljšali uslove za nove ulagače. Izuzetak je područja od 20 atraktivnih placeva pored priključnice na autoput  Doboj – Banjaluka, gdje su cijene više od navedenih, naglašavaju u opštinskoj upravi u Prnjavoru.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

– Prije nekoliko godina usvojili smo Pravilnik o prometovanju građevinskog zemljišta povoljnijim od tržišnih te utvrdili uslove za investitore. Osim toga, za svaku parcelu pojedinačno donosimo odluke u Skupštini opštine kako bismo u potpunosti bili sigurni da je naš izbor opravdan i zakonit – naglasio je Darko Tomaš, načelnik Prnjavora.

Ocjenjuje da su stimulativne mjere u praksi, već na početku primjene, dale pozitivne rezultate.

– Imamo šest preduzeća koja su iskoristila ove pogodnosti i izgradili privredne kapacitete. Riječ je o preduzećima koja već posluju u Prnjavoru, a koristeći navedenu pogodnost prepoznali su priliku da prošire proizvodnju – kazao je prnjavorski načelnik najavljujući skorašnje otvaranje još jedne fabrike.

Foto: Milan Pilipovic/RAS Srbija

Darko Tomaš

– Tokom ovog mjeseca počeće da radi preduzeće za prozvodnju kartona, sirovine koju koristi za kutije. Pogon je  prethodno izgrađen u Prnjavoru, a ovo je novi ciklus kojim se upotpunjuje poslovni krug – rekao nam je Tomaš.

Navodi da u Poslovnoj zoni uspješno rade preduzeća iz sektora obućarske, tekstilne, drvo-prerađivačke industrije, građevinarstva i još nekih djelatnosti

 

 

To jasno govori koliko je lokalna zajednica odlučna da privuče investitore, ojača privredu, a naročito proizvodnju i obezbijedi nova radna mjesta, naglašavaju naši sagovornici u lokalnoj upravi, koja je uporedo sa izradom projekata autoputa počela prije devet godina zagovarati izgradnju Poslovno-turističke zone, te usvojila urbanističke planove.

Regulacioni plan koji definiše ovo područje i njegovu namjenu usvojen je 2010. godine. Investitori su takođe ugovorima prilikom kupovine zemljišta odnosno placeva uslovljeni terminima izgradnje projektovanih fabrika u roku od tri godine te isključili mogućnost preprodaje. Dio Poslovne zone Vijaka namijenjen je veoma ambicioznim turističkim i sportskim sadržajima.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Definisano je da time budu obuhvaćeni fudbalski stadioni sa vještačkom i prirodnom travom, za šta je već obezbijeđen novac putem donacija Fudbalskog saveza Republike Srpske i drugih izvora finasiranja.

Karakteristično je da će u Prnjavoru u skorije vreme biti izgrađena i karting staza po svjetskim standardima te drugi sportski tereni, privlačni za mlade iz ovog kraja te regije.

Zapošljavanje

Krajnji cilj stimulacija za ulagače u Poslovnu zonu je zapošljavanje, ističu u ovoj sredini sa 7.120 radnika i 1.300 osoba koje traže posao.

Ovi podaci su, smatra načelnik Darko Tomaš, povoljni ali se oni time ne zadovoljavaju nego nastoje povećati broj zaposlenih, a spiskove Zavoda za zapošljavanje u svojoj sredini još više smanjiti.

Posao u Agrozoni Nova Topola za 500 radnika

Italijanska kompanija „Kalcedonija“ ovog ljeta završiće izgradnju fabrike u Agrozoni Nova Topola. Investicija iznosi 20 miliona evra, a u proizvodnji će biti angažovano 500 radnika.

Frančesko Lufoli, vlasnik kompanije koja se bavi preradom tekstila, kaže da se opredijelio za Novu Topolu zbog blizine EU, dobrih putnih komunikacija i stimulativnih mjera gradske uprave.

srpskainfo.com

PODIJELI