8 namirnica koje bi trebali da jedete prije spavanja

0
442
Na kvalitet sna utiče mnogo stvari, prije svega kasni odlazak na spavanje, alkohol, puno hrane… Osim što utiče na san, utiče i na raspoloženje. Jedno istraživanje otkrilo je koje namirnice pomažu da lakše zaspite i da narednog dana budete koliko toliko spremni za posao i obaveze.

Sir

Mit je da vam sir stvara noćne more. Mocarela je najbolji odabir jer ima puno triptofana koji ima veliku ulogu u stvaranju serotonina koji se pretvara u melatonin – hormon odgovoran za san.

Ovsene pahuljice

Odlične su za zdravlje srca i sadrže gomilu vitamina i minerala koji pomažu kod opuštanja. Prirodni su izvor melatonina, pa mogu poboljšati kvalitet sna.

Losos

Najbolji izvor omega 3 kiselina, magnezijuma, vitamina B6 i triptofana – svi oni odgovorni su da se vaše tijelo opusti i lakše utone u san. Takođe, losos je pun zdravih masti i vitamina D.

Mlijeko

Još jedan odličan izbor da obogatite vaše tijelo melatoninom i triptofanom. Krave se muzu uveče kada im je melatonin prirodno na najvišem nivou. Zaista nema ništa loše u tome da popijete šoljicu mlijeka prije spavanja.

Tofu

Proizvodi od soje imaju puno triptofana, a tofu je odlična namirnica na biljnoj bazi koju svi mogu uvrstiti u ishranu. Sadrži takođe puno proteina i kalcijuma.

Jaja

Prirodni izvor energije. Žumanca su bogata vitaminom D koji osigurava bolji kvalitet sna, isto sadrže triptofan. Jaja su jeftini izvor energije, brzo se pripremaju i trebalo bi da ih uvrstite u svoju ishranu.

Trešnje

Imaju iste prednosti kao ovsene pahuljice, ali još sadrže antioksidanse koji će pomoći da spavate duže. Odlične su i za gubitak kilograma.

Akovado

Sadrži dobre, zdrave masti, ali osim toga ima puno magnezijuma koji opušta vaše mišiće, pomaže u oporavku nakon treninga i samim time bolje i kvalitetnije spavate.

PODIJELI