9 najboljih alkalnih namirnica za detoksikaciju i uklanjanje kiselina iz organizma

0
622

Naš organizam se trudi da se održu u savršeno alkalnom stanju kako bismo mi od toga imali najviše koristi.

Ipak, postoji širok spektar preterano kiselih namirnica i napitaka koje narušavaju pH ravnotežu u našem telu. Nažalost, to su stvari koje mi svakodnevno trošimo.

Stoga, nije veliko iznenađenje da je danas većina nas, uopšteno uzevši, više kisela nego bazna.

Štaviše, sa tim se nije šaliti, jer preterana kiselost organizma može izazvati ozbiljne probleme koji se teško iskorenjuju.

Kao deo jednog sveobuhvatnijeg problema dolazi do određenih poteškoća, poput nagomilavanja toksina u organizmu, što naše organe može dovesti u bezizlaznu situaciju.

Ipak, da nije sve baš tako crno potvrđuju rezultati nekih istraživanja koji pokazuju da, kao što postoje namirnice koje povećavaju kiselost našeg organizma, postoje i one koje vrše upravo suprotan uticaj. A to je upravo onaj uticaj kakvom treba da težimo – alkalizacija našeg tela.

Takve namirnice popravljaju štetu nastalu korišćenjem “kiselih” namirnica, tako što umanjuju iritaciju uklanjanjem toksina, čišćenjem vašeg organima i obezbeđivanjem da on funkcioniše na pravi način.

Upravo je u tome životna važnost prihvatanja zdravih navika u ishrani, koje se zasnivaju na većoj upotrebi alkalnih namirnica.

Da bismo vam pojednostavili stvari, ovde smo vam pripremili listu od 9 najboljih alkalnih  namirnica koje postoje.

  1. Bademi

Bademi se smatraju superhranom u pogledu različitih medicinskih prednosti koje pružaju. Osim toga što su bazna hrana, oni sadrže i niz dodatnih korisnih sastojaka, poput biljnih nezasićenih masti.

Oni vam mogu pokrenuti moždane vijuge, učiniti vašu kosu i kožu sjajnijom, omogućiti vam da snizite nivo lošeg holesterola u krvi i pomoći vam u slučaju da želite da se rešite viška kilograma.

  1. Krastavci

Krastavci su čudesni kada je u pitanju čišćenje i efikasno oslobađanje nakupljenih otrova iz vašeg tela. Većinu vremena, krastavci izgleda da predstavlaju odličan tretman za oslobađanje od uree, donoseći time dobrobit vašem organizmu. Pošto pomažu izlučivanju mokraće, krastavci se smatraju pravim diuretikom. Sok od krastavca je čudesno uspešan u prevazilaženju stanja nastalih preteranim nagomilavanjem uree u organizmu.

  1. Paradajz šljivar

Paradajz šljivar sprečava pojavu bolesti urinarnog trakta, poput tumora bešike. To se naročito odnosi na zasade na zemljištu koje pogoduje gajenju sočnijih plodova paradajza ove sorte, koji mogu podstaći izlučivanje mokraće, tako da se ova sorta paradajza smatra i diuretikom do izvesne mere. To doprinosi oslobađanju organizma od otrovnih materija.

  1. Grejpfrut

Vi možete uživati u svim prednostima grejpfruta, bilo da jedete sam plod ili da pijete njegov sok. Grejpfrut spira višak masti i otrova iz tela istovremeno ubrzavajući proces varenja.

Uprkos činjenici da ima kiselo-gorak ukus, grejpfrut je suštinski bazni prirodni proizvod sa niskim procenotm šećera, a to pomaže uravnotežavanju pH vrednosti organizma. Uz to je i veoma bogat vitaminom C, što će pomoći otpronosti vašeg organizma.

  1. Meksička limeta (limeta ključ)

Ovaj citrus je izuzetno bogat vitaminom C, koji je koristan za izbacivanje toksina, kiselina i mikroba putem urinarnog trakta.

Mokraćna kiselina može biti uzrok ogromnih muka. U svakom slučaju, meksičke limete imaju snažne ublažujuće i pročišćujuće sastojke, koji mogu pomoći izlučivanju mokraćne kiseline iz vašeg tela da bi se ublažili njeni negativni efekti.

  1. Limun

Limun je još jedan prirodni proizvod koji je bogat vitaminom C, a koji može da ispira celokupan organizam, uključujući i probavni trakt. Slično grejpfrutu, limun spada u bazne namirnice uprkos činjenici da ima veoma kiseo ukus.

Limun se još u antičko doba koristio za lečenje mnogih problema i zaraza uključujući i grip. Limun ima i druge prednosti, poput smanjenja telesne težine i niskog sadržaja šećera.

  1. Bosiljak

Bosiljku je dodeljena titula “kralja biljnog sveta” zato što je pun sastojaka koji su neophodni svim živim bićima. To je biljka poreklom iz Italije, bogata vitaminom K, omega-3 nezasićenim mastima, gvožđem, kalcijumom, vitaminom C i mnogim drugim sastojcima. Svi ovi sastojci su fenomenalni u detoksifikaciji tela, tako što smanjuju kiselost organizma a, između ostalog, utiču i na otklanjanje uzroka za nastanak kamena u bubregu.

  1. Dinje

Dinje su bostan, pa kao takve imaju visok sadržaj vode, beta-karotena, fitohemikalija i vitamina B, što telu pomaže da se bori i u potpunosti izbaci otrove i višak kiselina. Štaviše, one stvaraju pogodne uslove za izgradnju tromobocita kao i za zaštitu od opasnih supstanci i održavanje organizma u baznom stanju.

  1. Kupus

Ovaj neugledni zeleniš može se pohvatliti bogatim sadržajem vlakana i magnezijuma.Ti sastojci doprinose našem imunitetu, blagotvorno deluju na organe za varenje, a pomažu i uspostavljanju ravnoteže kiselih i baznih sastojaka u organizmu.

Kako se radi o izuzetno niskokaloričnoj namirnici, kupus je savršen za ishranu onih koji su na dijeti ili nekom drugom posebnom režimu ishrane.

Izvor: health articles

PODIJELI