Sutra odluka o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj

0
762
Vlada Republike Srpske sutra bi trebalo da usvoji Odluku o ukidanju vanrednog stanja. Na potezu je parlament Srpkse, potvrdio je to danas premijer Srpske Radovan Višković. Datum posebne sjednice Parlamenta na kojoj će poslanici odlučivati o ukidanju vanrednog stanja još nije poznat.

O tome će odlučiti Kolegij Narodne skupštine Srpske na telefonskoj sjednici, nakon što iz Vlade bude dostavljen zahtjev i konačan prijedlog dnevnog reda. Za sada je izvjesno to da će posebna sjednica biti održana u konferencijskoj sali Vlade Srpske, uz mjere zaštite. Republika Srpska je pokazala da dobrom organizacijom može uspješno da odgovori na krizu, jasna je poruka iz Vlade Srpske.

“Vlada Republike Srpske na sutrašnjoj sjednici usvojiti odluku kojom će ići prema Narodnoj  skupštini o ukidanju vanrednog stanja, a sve ostalo je na Narodnoj skupštini”, kaže Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Osim tačke o ukidanju vanrednog stanja, na dnevnom redu su još dvije tačke – verifikacija 17 uredbi sa zakonskom snagom koje je potpisala predsjednica Srpske i rebalans budžeta.

Zasijedanje bi trebalo da bude javno, poručuje potpredsjednik Parlamenta Srpske Milan Petković. Uoči posebne sjednice, najavljena je i još jedna sjednica Kolegijuma na kojoj  će biti potvrđen dnevni red. I dok se očekuje posebna sjednica na kojoj će biti ukinuto vanredno stanje, opozicija je ponovo nezadovoljna. Odluka o vanrednom stanju i uredbe predsjednice Srpske, ni ovoga puta nisu po volji SDS-u. Dva mjeseca nakon pojave virusa u Srpskoj znaju sve.I šta bi i kako trebalo.

“I pored tog vanrednog stanja, imamo jednu od lošijih situacija oko zaraze virusom korona. Takođe, mislim da su neke mjere koje su zagovarane iz vlasti bile kontraproduktivne, prije svega uredbe koje su oni i ukinuli i da su žestoko zloupotrijebili vanredno stanje, prije svega kod trošenja budžetskog novca”, kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS.

Da su optužbe opozicije obične spekulacije, potvrđuje i potpredsjednik Parlamenta Srpske Milan Petković. Nije bilo zloupotreba i uvođenje vanrednog stanja bilo je potrebno zbog efikasnog rada. Tek u budućem vremenu analiziraće se pozitivni efekti vanrednog stanja, kaže Petković.

“Sigurno da je to u ovom trenutku bilo potrebno. To je potvrdila i Narodna skupština njegovim uvođenjem. Svi znamo kakvo je stanje bilo, kako se ta pandemija širila. Evo danas kada je ta pandemija u nekom padu.. .Lako je biti general poslije bitke i govoriti da li je trebalo ili nije. Ali smo svi bili saglasni u tom trenutku da je potrebno i smatram da su efekti vidljivi, samim tim što danas možemo govoriti o potpunoj normalizaciji stanja”, kaže Petković.

Narodna skupština Republike Srpske je 28. marta usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije usljed virusa korona. Odluka je stupila na snagu 3. aprila.

Tokom vanrednog stanja, zakonodavnu ulogu preuzela je predsjednica Srpske Željka Cvijanović, koja je donijela 17 uredbi sa zakonskom snagom. Nakon ukidanja vanrednog stanja, na snazi će biti vanredna situacija kako bi se, prema riječima zvaničnika, moglo reagovati na vrijeme u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj.

atv

PODIJELI