Instrukcije preselile na internet

0
629

Od pojave virusa korona mnoge stvari u obrazovnom sistemu u RS su se promijenile, a dosadašnje instrukcije iz pojedinih predmeta koje su nastavnici i profesori držali licem u lice od pojave kovida-19 u velikom broju su se preselile na internet.

Naime, i dalje je kao i prethodnih godina najveće interesovanje za matematiku – kraljicu nauke, a nešto manje su tražene fizika i hemija.

Mladen M., profesor matematike koji studentima daje instrukcije, ističe da je interesovanje isto kao prethodnih godina, s izuzetkom što se sada drži onlajn.

“Prednost je što se može držati i studentima iz drugih gradova”, kazao je Mladen i ističe da nema velike razlike da li su instrukcije onlajn ili uživo.

“Ako su tehnički uslovi dobri, nema velike razlike u produktivnosti”, pojašnjava on za “Nezavisne”.

Jedan od instruktora matematike i fizike iz Bijeljine kaže da je tražnja za instrukcijama povećana i u ovom gradu, ali da je matematika ta za koju se najviše interesuju.

“Budući da je ova pandemija izazvana virusom korona poremetila sve, odlučio sam da instrukcije dajem onlajn, tako da uglavnom časove imam preko vibera ili skajpa”, kazao je on za “Nezavisne”.

Dodaje je da čas kod njega traje sat i da je cijena 15 KM, te da je standardna cijena časa od 10 do 15 KM i da se svi instruktori drže tog standarda, da niko ne iskače iz tih okvira.

Sa druge stane, da je držanje instrukcija lakše uživo smatra Gorana Knežević, apsolvent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci, koja daje instrukcije iz matematike. Dodaje da je potražnja povećana.

“To su naročito djeca uzrasta od trećeg razreda pa nadalje, najviše osnovna škola. Nisu savladali baš najbolje gradivo koje su imali onlajn u prethodnom razredu pa im sad to otežava praćenje dalje nastave”, kazala je Kneževićeva za “Nezavisne”.

Dodaje da je učenicima, s obzirom na to da čas traje 20 minuta, jako teško sve propratiti bez još nekog rada kao što su instrukcije.

“Matematika je pogotovo predmet kojem sigurno treba više vremena u odnosu na tih 20 minuta”, pojašnjava ona.

Sa druge strane, Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, smatara da učenicima u osnovnim i srednjim školama nisu potrebne instrukcije.

“Svaki nastavnik bez obzira na dužinu časa obavezan je da da informacije koje su neophodne učeniku”, kazao je Damjanović za “Nezavisne”.

Dodao je da se postavlja pitanje da li roditelji prihvataju činjenicu da dijete nema ocjenu koju roditelj želi.

“Tu dolaze do izražaja pomalo preambiciozni roditelji, koji pod svaku cijenu hoće da njihova djeca imaju najviše ocjene i onda plaćaju instrukcije drugim nastavnicima ili profesorima”, smatra Damjanović.

Naveo je da je nastavni program napravljen tako da mogu da ga prate svi učenici u prosjeku sa svojim mogućnostima.

“Uvijek ima đaka koji teško savladaju gradivo, ali je tu dopunska nastava, koja se sada izvodi onlajn, sve dok se ne popravi situacija izazvana virusom korona”, zaključio je Damjanović.

/Nezavisne/

PODIJELI