Dva moćna narodna recepta koja će vam ojačati imunitet: Sve sastojke već imate u kući

0
665
Dočekajte hladne dane spremni i zdravi!

Stigla nam je jesen, a sa njom i povećan rizik od prehlade, pogotovo sada kada se vrijeme mijenja iz sata u sat, što posebno pogoduje razvoju virusa. Da biste ojačali imunitet i zaštitili se od kijavice, prehlade, gušobolje, povišene temperature i malaksalosti, iskoristite ova dva prirodna recepta za jačanje imuniteta.

Kombinacija kurkume, đumbira, limuna i vode puna je antioksidansa i neutrališe slobodne radikale. Takođe, ovaj prirodni preparat može da redukuje upalne procese u organizmu i da snizi holesterol, pa je posebno pogodan za osobe koje pate od reumatskih tegoba.

Sastojci:

  • 3 limuna
  • kašičica kurkume u prahu
  • komadić đumbira
  • 800 mililitara vode

Priprema i primjena:

Korijen đumbira veličine palca dobro operite četkicom i hladnom vodom, pa ga narendajte na najsitnije. Dodajte mu sok od tri limuna i kašičicu kurkume, pa sipajte 800 mililitara vode. Napitak držite u frižideru i nemojte ga cijediti.

Prvog dana popijte 300 mililitara ujutro, najbolje prije doručka, a 100 mililitara uveče. Sutradan ponovite postupak po istoj šemi. Zatim napravite novu količinu napitka od đumbira, kurkume, limuna i vode, pa pijte naredna dva dana.

Osobe koje pate od artritisa, a nemaju povišen krvni pritisak, mogu da jačaju imunitet ovim napitkom mjesec dana u kontinuitetu. Ujedno će eliminisati bol u zglobovima zahvaljujući sastojcima iz đumbira koji blagotvorno djeluju na reumatske tegobe.

Ukoliko imate povišen pritisak koji regulišete pomoću lijekova, ovaj prirodni napitak nemojte konzumirati.

Zlatni med

Med je pun antioksidansa, enzima i minerala, uključujući gvožđe, cink, kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijum i selen. Takođe, med sadrži vitamin B6, tiamin, riboflavin i niacin.

Pored toga što je izvrstan kao prevencija virusnih i bakterijskih infekcija, med je izvanredan za jačanje imuniteta, pogotovo u kombinaciji sa kurkumom.

Sastojci:

  • 200 grama meda
  • dve supene kašike kurkume u prahu

Priprema i primjena:

Pomiješajte med i kurkumu drvenom kašičicom, pa ga sipajte u staklenu posudu koju možete da zatvorite hermetički. Svakog jutra, natašte uzmite po jednu supenu kašiku ovog preparata. On je pogodan za osobe koje imaju povišen krvni pritisak, a ujedno imaju slabiji imunitet.

Ukoliko ste zakasnili sa uzimanjem „zlatnog meda“ u preventivne svrhe i već šmrcate, ovaj preparat vam može pomoći da što prije izlečite prehladu.

Prvog dana konzumirajte pola kafene kašičice preparata na svakih sat vremena. Drugog dana uzimajte po pola kafene kašičice „zlatnog meda“ na svaka dva sata, a trećeg dana uzmite po pola kafene kašičice preparata četiri puta dnevno. Imuni sistem će se aktivirati i „ubiti“ viruse.

(Telegraf.rs)

PODIJELI