Vulin: Šiptare ću sa poštovanjem oslovljavati kako sami sebe zovu

0
304

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će Albance na Kosovu i Metohiji nazivati Šiptarima dokle god i oni sami sebe budu nazivali tako.

“Kako zovu sebe tako ću ih i ja zvati, kada iz svog jezika izbace reč Šiptar i ja ću ih zvati kako god da počnu da zovu sebe. A do tada poštovaću njihove običaje i jezik, i Šiptare ću sa poštovanjem oslovljavati kako sami sebe zovu, Šiptari”, izjavio je ministar Vulin.

Komentarišući izjavu Meljize Haradinaj Stuble, koja je Vulinove izjave ocijenila kao neprihvatljive i zatražila od međunarodne zajednice da ne ćuti, on je poručio da Stubla ne treba da se ljuti na njega ako se “stidi što je Šiptarka”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je ukazao da Srbi kao narod koji se ponosi svojim imenom ne traže od drugih da ih oslovljavaju drugačije nego što oslovljavaju sami sebe.

Vulin se saglasio da se međunarodna zajednica oglasi povodom njegovih izjava, ali da ne propusti da osudi zločine terorističke OVK i zatraži pravdu za pobijenu srpsku djecu, protjerane Srbe i spaljene manastire.

“Neka se po zahtevu Stuble oglasi međunarodna zajednica oko napada na srpsku decu u Donjoj Brnjici, neka se oglasi i zato što Zajednica srpskih opština još nije formirana i zato što je od 1999. na Kosovu i Metohiji ubijeno više od 1.000 Srba i nealbanaca, a niko nije odgovarao”, poručio je Vulin.

On smatra da međunarodna zajednica treba da se oglasi i povodom toga što premijer Albanije Edi Rama pravi “veliku Albaniju”, a “brat bivšeg prištinskog premijera Ramuša Haradinaja Daut Haradinaj kaže da mu je žao što nije ubio još više Srba”.

Vulin je rekao da “nema sporazuma dvije vlade i dve države”.

“Srbija je država, a Kosovo teritorija pod upravom međunarodnih snaga i narko-kartela. Ako Haradinaj sumnja, neka slobodno pokuša da se obrati Generalnoj skupštini UN”, poručio je Vulin.

/Srna/

PODIJELI