Region ponovo u narandžastom: Najavljeno olujno nevrijeme i orkanski vjetrovi

0
2230

Meteorološke službe u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji izdale su u subotu narandžasto upozorenje za grmljavinsko i olujno nevrijeme.

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH je izdao narandžasto upozorenje do ponoći, navodeći da je krajem dana i u večernjim satima u sjevernim područjima moguće jače grmljavinsko nevrijeme.

Slovenska agencija za okolinu (Arso) je za područje cijele Slovenije, u vremenu između 14 i 23 sata, izdala narandžasto upozorenje za olujno nevrijeme. Prema agenciji, moguće je snažno nevrijeme, sa gradom te udarima vjetra i groma.

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske je danas oko 10 sati objavio narandžasta upozorenja na grmljavinsko nevrijeme za skoro cijelu državu. Izuzetak su kninska i dubrovačka regija za koje je narandžasto upozorenje objavljeno zbog toplotnog talasa.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije objavio je u subotu da oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana do regiona Karpata još danas očekuje jaka grmlјavinska aktivnost.

“Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni, premještaće se sa zapada-sjeverozapada ka istoku uz ponegdje krupan grad, kratkotrajno olujne udare vjetra i izolovano orkanske udare vjetra”, navodi se na stranici RHMZ-a.

Napominju da je tačnu lokaciju inicijacije, premještanja i jačine samih nepogoda unaprijed teško odrediti, ali je veća vjerovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u sjevernim, zapadnim, centralnim i istočnim krajevima Srbije.

anadolia

PODIJELI