Патријарх Порфирије: Све што Срби имају запечаћено је Светим Савом

0
1414

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је све што српски народ има запечаћено Светим Савом који је указао на стазу којом Срби треба да иду.

Патријарх је у бесједи, након Свете архијерејске литургије у Манастиру Нова Грачаница код Чикага, истакао да је испуњен радошћу јер је Господ сабрао српски народ у овом храму да прославе Светог Саву.

– Испуњен сам радошћу и због тога што сам, од кад сам крочио на америчко тло, заправо имао утисак да сам у својој земљи, да нисам отишао из отаџбине, напросто због тога што је први корак који сам начинио на овом тлу био запечаћен именом Светог Саве – рекао је патријарх Порфирије.

Иако су се мијењале границе држава и Срби одлазили у даљину из своје матице, каже патријарх, име Светог Саве се увијек и свугдје не само чувало, него је уобличавало српски народ и давало му могућност да увијек и у сваком времену буде креативан.

Патријарх Порфирије је нагласио да је Свети Сава био по свему велики, да је био сав Христов, светитељ Божји.

– То је оно на шта нас позива и данас. Позива нас да вјерујемо православно. Позива нас да држимо заповијести Јеванђеља, јер те заповијести нису ништа друго него путокази, смјернице, снага и сила којом изграђујемо себе као појединце, али и себе као заједницу. Ако живимо Јеванђељем Христовим, онда држимо породицу на окупу. На шта нас позива Јеванђеље Христово? На љубав, а љубав подразумијева жртву за онога са којим живимо – поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије служио је јуче литургију у Манастиру Нова Грачаница уз саслужење архиепископа чикашког Петра из Руске заграничне православне цркве и епископа новограчаничко-средњезападноамеричког Лонгина, канадског Митрофана, далматинског Никодима, буеносајреског и јужноамеричког Кирила и умировљеног славонског Саве.

Манастир Нова Грачаница налази се у мјесту Треће Језеро недалеко од Чикага. Посвећен је Покрову Пресвете Богородице и представља вјерну реплику древне Грачанице на Косову, задужбине Светог краља Милутина.

Велелепна црква, као и читав манастирски комплекс, симбол је снаге православног српског народа који је послије Другог свјетског рата уточиште нашао у САД, саопштено је на сајту Српске православне цркве.

PODIJELI