Превише информација штетно дјелује на дјецу

0
2796

“Неки родитељи и предавачи вјерују да је дијете попут великог контејнера који треба да се напуни што већим бројем информација и то веома брзо. Ова заблуда утиче на бриљантне младе умове”, изјавио је др Вилсон са Института за напредно учење.
Превише информација штетно за дјецу (Фото: Pixabay)Фото: илустрација

Живимо у свијету који је пун информација и које се великом брзином шире и расту, преноси Телеграф.

Преоптерећеност дјеце подацима може довести до прекомјерне стимулације неких дијелова дјечјег мозга, што утиче на њихово цјелокупно функционисање.

У данашње вријеме дјеца су изложена свакаквим порукама које уколико се прије него што дођу до њих не “пречисте“, могу да униште њихову невиност и створе им емоционалне и социјалне проблеме.

Велики дио проблема преоптерећености информацијама повезан је са социјалним медијима који пласирају свакаве вести које су лако доступне дјеци, а можда и нису баш примјерене њиховим годинама.

Други дио проблема су и сами родитељи који желе најбоље за своју дјецу, а под тиме подразумијевају да треба да буду што образованија и информисанија, па самим тим их оптерећују великим бројем информација.

У складу с годинама, дјеца сама морају да постану свјесна својих одговорности и морају да разумију емоционалне и неуролошке промјене које им године и ситуације доносе.

Ипак, све треба да иде својим током и у складу са узрастом и не треба младе особе оптерећивати великим бројем информација, већ они сами треба да усвајају онолико података колико им је неопходно./rtrs/

PODIJELI