OSMI “DUKATFEST” OD 20. DO 24. JUNA

0
1237

Osmi Međunarodni festival folklora “Dukatfest 2015” biće održan od 20. do 24. juna u Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru i Modriči, a takmičiće se ansambli iz Egipta, Moldavije, Italije, Indije, Srbije, Kipra, Rusije i Republike Srpske, odnosno BiH.

Direktor programa Festivala Jovana Simić rekla je danas novinarima u Banjaluci da će u tom periodu u ovim gradovima moći da se upozna tradicija svijeta.

“Prvi dan festivala, 20. jun, rezervisan je za izložbu `Dukat – čuvar tradicije` na Trgu Krajine u Banjaluci, dok će svečano otvaranje biti u porti hrama Hrista Spasitelja, a prethodiće mu defile učesnika kroz centar grada”, najavila je Simićeva.

Prema njenim riječima, narednog dana učesnici će se predstavljati u drugim gradovima, dok će treći dan “Dukatfesta” biti organizovan izložbeno-prodajni salon na Trgu Krajine, gdje će, osim suvenira iz zemalja učesnica, moći da se kupe i suveniri napravljeni na radionicama u sklopu ovog festivala.

“Uveče nas očekuje centralna takmičarska manifestacija na kojoj će se ansambli učesnici takmičiti za najbolji stil, izvođenje i autentičnost, a predviđeno je da se održi na tvrđavi ‘Kastel'”, rekla je Savićeva.

Direktor Festivala Natalija Trivić najavila je da će biti organizovane različite kreativne radionice i aktivnosti koje će zaokružiti jednu cjelinu u dane Festivala.

“Cilj projekta `Dukatfest–novi folklor` jeste da edukujemo kreativce i sve oni koji žele to da postanu, da ih animiramo i uključimo u naše radionice kako bi naučili različite tehnike izrade suvenira”, istakla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, projekt je apliciran agencijama UN, te je dobio podršku i razumijevanje ovih agencija.

Trivićeva je navela da je cilj angažovanja ove mreže ljudi i da se doprinese njihovom samozapošljavanju, te praćenje trendova i rasta i tržišta kada je riječ o izradi suvenira.

Prema njenim riječima, u okviru projekta “Dukatfest – novi folklor” biće održane radionice “Tradicionalno u novom”. “Radionice će u Banjaluci početi 26. aprila, dok u Bihaću početak radionica predviđen je za 16. maj”, rekla je Trivićeva.

Trivićeva je pozvala sve zainteresovane da se prijave na ove radionice koje su otvorene do četvrtka, 23. aprila.

“Već imamo veliki broj prijavljenih, a kada spisak bude konačan, onda ćemo formirati grupe, jer su radionice podijeljene po tehnikama izrade, a to su radionice ‘Plavi vez’, ‘Dekupaž’, ‘Nakit od fimo mase’, ‘Keramika’, te radionica ‘Filc'”, istakla je Trivićeva.

Organizatori “Dukatfest” poručuju da svi zainteresovani za radionice “Tradiconalno u novom” sve potrebne informacije mogu pronaći na sajtu festivala www.iff-dukat.com.SRNA

PODIJELI