POČELO JE! I PRNJAVORSKA “PROSVJETA” U KOLU ZA GINISA!

0
1336

„Veliko kolo za Ginisa“ počelo je danas u 15 časova na Novom naselju, a kulturno-umjetnička društva koja učestvuju u manifestaciji počela su da pristižu u Novi Sad. Očekuje se između 12.000 i 15.000 učesnika.

 

Na ulazu u grad učesnike su dočekali redari (motociklisti), koji ih sprovode na 27 lokacija u osnovnim i srednjim školama. U školskim dvorištima, na trgovima i parkovima od 11 do 12.30 časova održavaju se koncerti. Svečano otvaranje „Velikog kola“ je u  15 časova, na livadi kod Gerontološkog centra na Novom naselju. Učesnike će u ime grada pozdraviti i otvoriti manifestaciju član Gradskog vijeća za kulturu Vanja Vučenović, pozdraviće ih i predsjednica Organizacionog odbora i predsjednica Skupštine grada Jelena Crnogorac, kao i direktor Udruženja građana „Veliko kolo“ i pokretač projekta Milan Veselinović.

Cilj je da se odigra splet igara iz Srbije u najvećem kolu na svijetu, što će predstavljati ulazak u „Ginisovu knjigu rekorda“ kao najveće i najduže kolo. U projektu učestvuju Srbija (veliki broj KUD-ova), Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Makedonija, Hrvatska, Italija, Mađarska, Slovenija, Njemačka, Austrija, čime manifestacija ima internacionalni karakter. Učesnici su djeca i odrasli od 7 do 77 godina. Očekuje se oko 12.000 do 15.000 ljudi u narodnim nošnjama.

Kolo će se prostirati Bulevarom kneza Miloša, Futoškim putem, Bulevarom Evrope i Bulevarom vojvode Stepe, što je krug dužine šest kilometara. Duž ulica kojima se igra kolo biće postavljeno ozvučenje po punktovima, kako bi svi učesnici čuli muziku i igrali u isto vrijeme. Planirane su tri igre, a to su: veliko bačko kolo, užičko kolo i katanka.

PODIJELI