Tomaš i Klokić – Riješiti probleme sa strujom i infrastrukturom

0
3118

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš posjetili su danas dvije kompanije u Prnjavoru, u okviru programa postinvesticione podrške investitorima u Srpskoj.

Posjeta privrednom društvu “Eksport siti” iskorištena je da se gosti upoznaju sa ostvarenim poslovnim rezultatima. Vlasnica firme Mediha Turčinović, istakla je da firma posluje od 2005. godine, te da trenutno zapošljava 250 radnika.

“Napravili smo dva objekta koji se prostiru na oko 7.000 kvadrata, a gradimo i još jedan objekat od 10.000 kvadrata u dvije etaže, a ova investicija vrijedna je pet miliona KM. Ulažemo i u mašine, izvozimo u nekoliko zemalja, kao što su Italija, Njemačka, Švedska i Švajcarska” kazala je Turčinović.

Vlasnica “Eksport sitija” zahvalila se načelniku Tomašu i ministru Klokiću na današnjoj posjeti tokom koje su se upoznali i sa problematikom infrastrukturne prirode.

“Mi sami investiramo u mašine, ljude, obuke radnika, a ostalo je na opštini i državi”  rekla je Turčinović.

Jasmina Zec, zaposlena u ovoj firmi tri godine kao šivač, zadovoljna je platom i korektnim odnosima u preduzeću.

“Obim posla je normalan i plate su redovne, što je najvažnije. Svi imamo svoja zaduženja i veoma sam zadovoljna” istakla je Zec.

Posjeta je organizovana i u privrednom društvu “Topling”, na čijem je čelu Dario Agostini.

“Firma trenutno zapošljava oko 180 radnika, imamo 12 diplomiranih mašinskih inžinjera i dva elektro inžinjera. Naša saradnja sa opštinom Prnjavor je veoma korektna, imamo problem jedino sa povremenim prekidima u isporuci struje tokom radnog vremena i tokom radne sedmice, ali i to su sitni problemi koji se mogu otkloniti u budućnosti” kazao je Agostini.

Oko sedamdeset pet odsto prihoda firmi Topling dolazi iz inostranstva istakao je čelni čovjek ovog uspješnog preduzeća, dodavši da su najjača tržišta na koja Topling izvozi Engleska, Škotska, Slovenija, Francuska, Makedonija i Srbija.

“Topling ima u planu novo zapošljavanje radnika, ali još uvijek nemože precizirati o kom broju se radi” kazao je Agostini.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić kazao je da se tokom posjete preduzećima u Prnjavoru  sa vlasnicima razgovaralo o problemima sa kojima se susreću.

“Problemi su uglavnom uredno snabdijevanje električnom energijom kao i infrastrukturni problemi kao što je vodovod i putevi. Sa republičkog nivoa mogu reći da ćemo razgovarati sa rukovodstvom Elektrokrajine i upoznati ih sa problemima po pitanju snabdijevanja električnom energijom, jer svakako je da je u cilju Vlade RS stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta za ove firme koje zajedno zapošljavaju preko 400 radnika” naglasio je Klokić.

Klokić je napomenuo i da jedan dio podsticaja koji je ranije išao za izvozno orjentisane firme, pretvoren u takozvani neoporezivi dio dohotka, što je insistirala i Privredna komora RS joj 2013. godine.

Načelnik opštine Prnjavor, Darko Tomaš, rekao je tokom današnje posjete pomenutim preduzećima da će lokalna uprava imati razumijevanja za sve poslove u kojima može biti angažovana.

“Moje zadovoljstvo je da na području opštine Prnjavor posluju dvije ovako jake firme. Moram napomenuti da je ovo najbolji primjer onoga što ja zagovaram,  da domaćim investitorima treba dati prednost i podršku. Ove dvije prnjavorske porodice su razvile posao od nule,a njihovi prihodi danas se mjere desetinama miliona maraka” kazao je Tomaš.

Tomaš je istakao i da prilikom formiranja poslovne zone u Prnjavoru prednost treba dati domaćim privrednicima.

Foto Aleksandar Atić, Radio Prnjavor, /prnjavorlive.info/

 

PODIJELI