Jedino selo u Evropi u kojem je podignut spomenik volovima i živom rabadžiji – nalazi se u Srbiji! (FOTO) (VIDEO)

0
1825

Vešti tesar spomenik je isklesao od borovog debla

Volovi, spomenik, Jablanica

Selo Jablanica, u Zlatiborskom okrugu, jedino je mesto u Srbiji a verovatno i u regionu u kome je podignut spomenik volovima, ali i još uvek živom rabadžiji. Ovi Zlatiborci ponosni su na svoju radnu marvu i jednom godišnje okupe se u centru varošice.

Milanko Savić ima samo 14 godina i najmlađi je rabadžija u zlatiborksom kraju. Odrastao je sa Zlatkom i Baljkom, kaže da mu je prvi posao kako ustane da ih nahrani.

On tvrdi da su volovi diskriminisani jer im je namentnut epitet glupih životinja.

Printskrin: Youtube / Glas Zapadne Srbije

To su najpametnije životinje i oni koji tvrde da su glupi u velikoj su zabludi. Pomažem ocu u šumi radimo sa njima i mnogo nam znače – kaže Milanko.

Istog je mišljenja i Milan Žunić (30) Milankov stariji kolega iz Bele Reke.

Printskrin: Youtube / Glas Zapadne Srbije

Najmlađi rabadžija Milanko Savić Printskrin: Youtube / Glas Zapadne Srbije

– Moji volovi bez problema mogu da povuku dve tone, i nema tog traktora koji može da ih zameni u ovim brdima. Veoma su pametni i tačno znaju šta treba da rade u svakom trenutku ali moraju da imaju pravog gazdu kome veruju i sa kojim se srode. Nema tog vozila za koje bi ih zamenio – kaže Žunić.

Printskrin: Youtube / Glas Zapadne Srbije

Najstariji rabadžija Milan Žunić – Šiš Printskrin: Youtube / Glas Zapadne Srbije

A najstariji rabadžija na zlatibordskim visovima je Milan Žunić – Šiš koji je za života dobio spomenik na ulazu u Jablanicu nedaleko od arene gde se takmiče volovi u nadvlačenju trupaca.Od borovog debla vešti tesar isklesao je njega sa volovskom zapregom. Danas je to atrakcija pored koje se slikaju prolaznici i posetioci prelepe varošice ušuškane u dolini ispod zlatiborskih brda.

Pogledajte video:

PODIJELI