Razgovor s povodom- Planinari dišu punim plućima

0
1164

“Ideja o osnivanju planinarskog društva “Korak više” krenula je spontano, a ispostavilo se da su prnjavorčani i te kako zainteresovani za boravak u prirodi” kazao je Srđan Stakić, predsjednik udruženja ovog planinarskog društva, gostujući u emisiji Radio Prnjavora “Razgovor s povodom”.

Aktivisti su u februaru ove godine obilježili prvu godišnjicu osnivanja društva, koja je okupla preko 600 posjetilaca, kako iz drugih planinarskih društava tako i ljubitelja prirode, a u toku su već planovi za obilježavanje i druge godišnjice.

Među prvim članicama društva je i Nataša Pajović, koja smatra da je planinarenje životna aktivnost koju planira nastaviti i ubuduće.

“Ova aktivnost mi je pomogla da upoznam sve ljepote prirode i pronađem sebe, ali i da pomjerim svoje granice. Moram reći da me fascinirao biljni svijet planina, među kojima i Ljubić, jer je nevjerovatno prilagođen visinama na kojima raste i vegetira, što najbolje pokazuje savršenstvo prirode.” kaže Nataša.

Ova mlada djevojka ističe da se na planinske staze kreće uglavnom u ranim jutarnjim časovima, te da se kroz druženje i razgovor svi usponi mogu lakše savladati.

Naš sagovornik, Srđan Stakić, tokom gostovanja u studiju prisjetio se da je ove godine bio u planu odlazak na Olimp, ali da se ova želja trenutno nije ostvarila. S druge strane, većina drugih planova su ostvareni.

“Što se tiče odlazak na planine koje su na prostoru bivše Jugoslavije, to smo ispunili, istakao bih akciju na Durmitor, a uspješno smo obavili i uspon na najviši vrh u državi, planinu Maglić. Nismo izostavili Triglav, kao najviši vrh bivše Jugoslavije, pominje Stakić.

Problemi na koje su planinari skrenuli pažnju tokom gostovanja su divlje deponije u prirodi, te su ovom prilikom pozvali građane da budu ekološki mnogo više osviješteni.

Tokom volonterske akcije “Lets do it” obavlja se i pošumljavanje, pa su tako uz pomoć šumske uprave i učenika, članovi PD “Korak više” zasadili oko 1.100 sadnica crnog bora, u Kulašima, blizu izvorišta vode smrdelj.

Planovi planinarskog društva “Korak više” u 2018. godini su da obiđu još mnogo planina koje nisu do sada posjetili, a aktivisti su pozvali sve mlade ljude koji vole prirodu da im se pridruže i postanu članovi planinarskog društva “Korak više” i da dišu punim plućima.

 

PODIJELI