Dačić: Svjetski centri moći se zaigrali na Balkanu

0
812

Svjetski centri moći su se zaigrali kada su mislili da je moguće prekrajati granice na Balkanu, jer ovaj region nije dio EU, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić za moskovski list “Izvestija”.

Prema njegovim riječima, “to je jedan od najsvjetlijih primjera dvostrukih standarda i licemjerja svjetske politike“, prenio je Sputnjik.

Šef srpske diplomatije je dodao da će Beograd ostati pristalica evropskih principa i demokratije, ali neće žrtvovati svoju nezavisnost.

“Nastavićemo da se borimo za svoju budućnost, sarađujemo sa našim susjedima i pokušamo da riješimo problem“, rekao je Dačić.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji na zahtjev Zapada, Dačić je rekao da Srbija sa Rusijom želi da održa sveobuhvatnu saradnju i prijateljske odnose u političkoj i ekonomskoj oblasti, nauci, kulturi, obrazovanju, kao i u pitanjima odbrane, bezbjednosti i vojne industrije.

“I nastavićemo to i ubuduće. Stoga će Srbija ostati dosljedna u svojoj politici i neće se pridružiti evropskim antiruskim sankcijama. Štaviše, nadamo se i želimo što skorije ukidanje sankcija Rusiji“, istakao je Dačić.

Srpski ministar je dodao da se Srbija suočava sa posljedicama svoje odluke.

“Srbija želi u EU, ali nikada nećemo ići protiv sopstvenih nacionalnih interesa i nikada neće uvesti sankcije protiv prijatelja”, rekao je Dačić.

(Tanjug

PODIJELI