Mektić: Ako treba i granice da se zatvore

0
829

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić o migrantima: Ne smijemo dozvoliti kampove na ovim prostorima. I mi i zemlje regiona polako tonemo sve dublje u problem sa migrantima.

EVROPSKA unija se definitivno nije snašla u migrantskoj krizi i velika je razjedinjenost među članicama po ovom pitanju. Moramo biti svjesni da BiH, kao i Srbija, dobija migrante iz zemalja EU, Grčke i Bugarske. Oni žele tranzit, prije svega Njemačku i Austriju. Ne smijemo da dozvolimo da postanemo žrtva nefunkcionisanja evropskog sistema i zato zemlje Zapadnog Balkana treba da zauzmu jedinstven stav, pa i oko zatvaranja granica ako bude potrebno.

To za “Novosti” kaže Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, koji poručuje da ta država želi da pomogne u rješavanju problema koji u posljednje vrijeme ljulja EU:

– Spremni smo da učestvujemo u svakom rješenju koje ponudi EU, ali odbacujemo prijedloge čiji je cilj da se u BiH, ali i u drugim zemljama regiona, naprave prihvatilišta za migrante.

Mislite li da će EU uvažiti ovakav vaš stav?

– Sada je na EU da povuče konkretan potez. Sve dok EU čeka, i BiH i zemlje Zapadnog Balkana polako tonu sve dublje u problem sa migrantima. Mi taj problem nismo izazvali i ne možemo ga sami ni rješavati.

Ukoliko EU nastavi pritisak na BiH da zadrži migrante, da li je moguće rješenje i zatvaranje granica?

– Zatvaranje granica nije isključeno. Bilo bi dobro da države Zapadnog Balkana postignu jedinstven stav. Ukoliko pojedine zemlje budu odbijale taj prijedlog, BiH će to uraditi sama, jer nećemo dopustiti da svi usmjeravaju migrante ka nama.

Iz Brisela je stigla ponuda donatorskih sredstava kako bi se lakše prebrodila kriza?

– Jeste stigao prijedlog, ali se govorilo o donatorskim sredstvima, kako bi se problem migranta riješio pravljenjem kampova u BiH. To za nas nije prihvatljivo.

U posljednje vrijeme ste govorili i o bezbjednosnim opasnostima zbog migranata…

– Migranti se u BiH ponašaju kako hoće i misle da će im to biti dozvoljeno. Grdno se varaju. Trudimo se da svaki dan budu sve bolji uslovi za migrante koji su smješteni na našem području. Ali, opet imamo jasan stav: moraju da poštuju pravni poredak BiH! Ukoliko ne bude tako, a imali smo već primjere nasilja, mi ćemo reagovati represijom.

Otkud sad taj stav kad ste govorili da više neće biti većih problema sa migrantima?

– Govorio sam da se neće ponoviti migrantska kriza iz 2015. godine, a onda su tu moju izjavu prevodili kako ko želi. BiH sada ima kontrolu nad migrantima i građani ne treba da strahuju da će ih doći na desetine hiljada, jer od toga nema ništa!

OBRAČUNI STRANAKA

 STVARAJU li migranti i političke probleme u BiH?

– Naravno, i to ozbiljne političke, ekonomske i bezbjednosne probleme. BiH je još ranjiva zemlja. Dolazak migranata se pokazao kao politički problem, jer mnogo opcija na političkoj sceni zloupotrebljava krizu. Nastali su i politički obračuni, a rezultat je da BiH nije jedinstvena oko odluka o migrantima.

(novosti.rs)

PODIJELI