Srbi toliko umiru da nemamo dovoljno mrtvačkih sanduka, pa ih uvozimo?

0
1083

Pored velikih šumskih površina, nismo uspeli da proizvedemo dovoljan broj mrtvačkih sanduka za sopstvene potrebe, pa smo ih naručili iz Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine

Šuma, sanduk, kovčeg
Foto: Pixabay, Profimedia

Srbija je veliki uvoznik svega i svačega, a ono što prolazi njenu carinu zaista bi mnoge iznenadilo. Ako niste znali, uvozili smo svinjsku dlaku i pitome svinje iz Kine, srž rogova iz Italije, a šibice iz Rusije i Rumunije.

Ipak, iznenađenjima nije kraj. Pored velikih šumskih površina, nismo uspeli da proizvedemo dovoljan broj mrtvačkih sanduka za sopstvene potrebe, pa smo ih naručili iz Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Ne znamo koje su bile uvozne cene, ali sudeći po cenama sanduka za pogreb, koje se kreću od 200 do 2000 evra, nisu baš jeftini.

Cene sanduka variraju; Foto: Printskrin/beogradskagroblja.com

Ako se uzme u obzir podatak Republičkog statističkog zavoda, u 2017. godini preminulo je 103.722 osobe, znači da je ova privredna grana zaradila više od 30 hiljada evra.

Pored ovih proizvoda, najviše smo uvozili povrće. Iako bismo u prvi mah pomislili da je Srbija zemlja poljoprivrede, izgleda nije tako.

Iz Kine, Rusije, Turske, Nemačke i Italije uvezli smo krompir, crni i beli luk, slatku papriku i zelenu salatu.

 

(S.Čenad – [email protected])

PODIJELI