Stevandić: Zabrana ulaska Prilepinu najveća sramota srpskih predstavnika na nivou BiH

0
761
Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić ocijenio je da je zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu “organizovana akcija SDA i Saveza za promjene ili pobjedu, kako se već zovu” i najveća sramota srpskih predstavnika na nivou BiH do sada – zbog vrijeđanja zemlje koja je spriječila mnoge loše akcije po Republiku Srpsku.
On je ocijenio da je odluka vlasti u BiH “primjer bez presedana i prikaz državnog banditizma i bahatosti”, budući da “pisca zaustavljaju, a Islamsku državu propuštaju”.

– Stavili su mete svakom Rusu i otvorili sukob sa ruskom politikom bez ikakve potrebe. Oni namjerno provociraju sukobe jer mogu da žive i egzistiraju samo ako imaju dovoljno sukoba – izjavio je Stevandić za Srnu.

On smatra da najveću odgovornost u ovom slučaju snose srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ministar inostranih poslova Igor Crnadak, kao i lider SDS-a Vukota Govedarica, koji su ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića “podmetnuli samo kao žrtvenog jarca iza kojeg se skrivaju”.

Stevandić naglašava da je srpskim predstavnicima u zajedničkim organima BiH ovo najveća sramota i najveća opasnost, jer “nemaju pojma kakvu Pandorinu kutiju mogu da otvore”.

– Ovo se nije moglo uraditi bez njih – ističe Stevandić i napominje da tako nešto ne bi smjelo da se uradi bilo kome, ni Amerikancima, ni Kinezima, niti Nijemcima.

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu zabranjen je ulazak u BiH zbog navodnih bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je Obavještajno-bezbjednosna agencija 26. marta.

U obrazloženju rješenja navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao “prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH”.

PODIJELI