Cvijanović: Važno je šta kaže narod, a ne strani ambasadori

0
666

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će novom premijeru Srpske ostaviti stabilan budžet i da on neće imati ni blizu problema koje je ona imala.

“Imaće podršku predsjednika Republike, srpskog člana Predsjedništva BiH i Narodne skupštine Srpske da svoj posao radi časno, kao i mi, da ne podliježemo pritiscima i da nam je važno šta kaže narod, a ne neki strani ambasador, jer je narod najvažniji”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je sve što je rađeno urađeno zbog naroda i Srpske, a ne da bi odobrovoljili nekog ambasadora koji sjedi ovdje tri ili četiri godine, a onda ode.

“Kada ode u penziju dođe i kaže `vi ste super`. Zašto to nije rekao kada je sjedio u Sarajevu? Zašto nije rekao da je Srpska super dok je bio ambasador”, upitala je Cvijanovićeva i dodala da je važan narod, institucije i Republika Srpska.

Ona je ocijenila da stranci ne podnose ni referendum na zapadnom Balkanu, osim onda kada znaju njegov ishod.

“Oni ne podnose referendume, jako mrze demokratski izraženu volju naroda. Oni to vole u svojim državama, makar to bio referendum o kanalizaciji i o vodovodu, ali kod nas ne”, rekla je Cvijanovićeva za televiziju “K3”.

Ona je istakla da stranci vole da parlamenti odrađuju posao za njih tako što će obezbijediti dovoljno ruku za glasanje u njihovom interesu.

“Onda oni pritišću poslanike, hodaju s njima, objašnjavaju, prijete, ubjeđuju kako će dalje. Vole kada mobilišu dobru volju dovoljnu za njihov politički zadatak. Takav je odnos kada je u pitanju NATO, referendum u vezi sa nazivom jedne države, takva je stvar kada ovdje na referendumu branite Dan Republike. Oni to ne podnose”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je poručila da ovdje ne mogu da brane nešto što nikada u svojoj državi ne bi uradili. “To je licemjerje ili loša namjera”, rekla je Cvijanovićeva.

Premijer Srpske naglasila je da su stranci uveliko umiješani u predizbornu kampanju i da za to ima mnogo i pokazatelja i dokaza.

“Vidjeli ste važan momenat kada je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izašao na konferenciju za novinare i to iznio. Možete misliti koliko toga ima kada se obratio na takav način”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, ovdje se prelamaju određeni koncepti, a stranci su angažovani na tome da imaju jaku BiH i da će kad god stignu prignječiti Republiku Srpsku.

“Njihov koncept je BiH gdje se u Sarajevu odlučuje o svemu – o poštaru i policajcu, platama i u krajnjem slučaju o tome hoće li se graditi kilometar puta ovdje ili će se graditi tamo. To je koncept BiH koju oni zagovaraju i mi se tome opiremo”, naglasila je Cvijanovićeva.

Govoreći o dosadašnjem toku predizborne kampanje, Cvijanovićeva je navela da, nažalost, građani nisu mogli da čuju suprotstavljanje stavova i šta bi ko uradio u vezi sa penzijama, infrastrukturom ili obrazovanjem i na koji način.

“Sve se svelo samo na prljavštinu, priče i razmjenu raznih stvari. U tome neću da učestvujem, ali imam obavezu da odgovorim. Ne mislim da treba svoj politički život da svedem na taj nivo i da naj način vodim kampanju”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da je njena kampanja povećanje penzija i plata, stabilnost, da se nastavi gradnja i da joj je važniji svaki kilometar asfalta u Srpskoj, dok opozicija na sve načine pokušava da uprlja pobjedu i pobjednika.

“Važan je odnos prema građanima, a ne moj odnos prema protivkandidatu. Nebitno je šta misli opozicija o meni, a oni misle kako će prljanjem mene pobijediti. Ne želim da porodicu bilo kojeg političara učinim problematičnom, da na nju `istresa` svoje političko nezadovoljstvo, gnjev i loše mišljenje o nekom kandidatu. To nije moj stil, niti se time nešto postiže”, rekla je Cvijanovićeva.

(Srna)

PODIJELI