Frontex neće štititi granicu BiH od migranata

0
535

EU i Evropska granična policija Frontex trenutno ne planiraju angažovanje evropskih graničnih policajaca u BiH, potvrđeno je “Nezavisnim” iz te institucije.

Podsjećanja radi, proteklih dana u medijima se pojavila informacija da se očekuje da će evropski policajci doći u BiH kako bi pomogli u rješavanju problema ilegalnih migranata koji se preko BiH kreću prema zapadnom dijelu EU.

Naime, kako nam je objasnila Izabela Vivior iz Pres-službe Frontexa, fokus ove službe je angažovanje na južnim granicama Evrope, odnosno na područjima na kojima migranti ulaze na evropski kontinent. Trenutno, kako je istakla, Frontex je prisutan u Grčkoj i Bugarskoj, a aktivnosti na tom području su predviđene i tokom ove godine.

Naglasila je da novi mandat Frontexa omogućava agenciji da sprovodi operacije s izvršnim ovlaštenjima na teritoriji susjednih zemalja EU, pod uslovom da bude potpisan sporazum između EU i dotične zemlje.

“Potpisivanje takvog sporazuma bi omogućilo Frontexu da pokrene operacije i pošalje svoje pripadnike na teritoriju tih zemalja. Trenutno nemamo takav potpisani sporazum između EU i BiH”, objasnila je ona.

Navela je da na teritoriji zapadnog Balkana imaju 45 angažovanih pripadnika koji se, između ostalog, bave problematikom vezanom za ukradena vozila, falsifikovana i ukradena dokumetna, kao i za nadzor granice.

“Svaki takav angažman zavisi od procjene rizika od strane Frontexa uz saglasnost zemlje domaćina”, navela je ona.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kaže da je njegovo ministarstvo u stalnom kontaktu s Frontexom i da je BiH poslala svoj prijedlog u vezi sa sporazumom koji bi mogao biti potpisan s njima i EU, kad se radi o sprečavanju ilegalnih ulazaka u BiH.

“Kada dobijemo od njih povratnu informaciju, išli bismo na potpisivanje jednog takvog sporazuma. Rekli smo im šta nas zanima. Nama je interesantan Bihać i problemi koji tamo postoje, ali nam je najznačajnije da nam pomognu na istočnom dijelu BiH da bismo zajednički kontrolisali stvar oko ulaza. Tu su nam najbitniji. Što se mene tiče, insistiraću da zajednički monitoring nad granicom bude u tom dijelu zato što tu ulaze u našu zemlju”, rekao je Mektić.

Na konstataciju da Frontex, barem zasad, ne namjerava slati svoje pripadnike u BiH, već obezbjeđivati južni dio evropske granice, Mektić kaže da je to odluka EU i nadležnih tijela.

“Po mom mišljenju, izvorište problema i jeste na jugu i najbolje bi bilo da se tamo fokusiraju. Međutim, to nije do BiH, mi tu ne možemo uticati na odluke koje će se donositi. O tome treba da odluči EU jer ipak ti migranti imaju za cilj EU. Takođe, mislim da će puno zavisiti od budućnosti sporazuma koji su prije nekoliko godina sklopili s Turskom, s kojom su postigli dogovor da preuzimaju te migrante”, rekao je Mektić.

U Frontexu, pak, kažu da će tek u februaru biti objavljene stručne procjene u vezi s tendencijama migrantskih ruta za 2019. godinu, te da će nakon toga odlučiti gdje bi bilo svrsishodno angažovati njihove pripadnike. Što se tiče BiH, Viviorova je rekla da će situacija u toj zemlji najviše zavisiti od aktivnosti na grčko-turskoj granici.

“Trenutno Frontex ima 400 pripadnika raspoređenih duž grčko-turske granice i u tu svrhu je angažovano 11 brodova, 17 patrolnih vozila i jedan helikopter. Naša uloga tamo je da obezbijedimo dodatnu tehničku podršku, uključujući nadzor granice, potragu i spasavanje, identifikaciju i registraciju pridošlih migranata, kao i prikupljanje obavještajnih podataka o krijumčarima ljudi i drugim oblicima prekograničnog kriminala”, dodala je Viviorova.

Mektić kaže da je BiH zadovoljna ulogom Frontexa i EU kad je u pitanju odnos prema migrantima koji se nalaze na teritoriji zemlje, te da je u tu svrhu EU do sada isplatila devet miliona evra pomoći.

“Oni snose skoro sve troškove od momenta kad uđu u BiH i za čitavo vrijeme njihovog boravka tu dok ne napuste BiH. Oni se brinu za cijeli tretman ovdje i humanitarni dio i snose te troškove. Plaćaju i održavanje prihvatnih centara, i s finansijske strane su korektni. Imamo i mi, istina, određenih troškova, međutim ni približno onoliko koliko oni pomognu”, zaključio je Mektić.

PODIJELI