Kraljevske krune pronađene u smeću

0
669
Krune španskog kralja Karla IX i njegove supruge Kristine, koje su ukradene prošle godine u spektakularnoj pljački iz katedrale, pronađene su u kanti za smeće, u predgrađu Stokholma.

Riječ je o draguljima od ogromnog istorijskog značaja, koji datiraju iz ranog perioda 1660. godine, a napravljeni su za pokop kralja i kraljice. Njihova vrijednost je procijenjena na više od sedam miliona dolara.

Kraljevski nakit ukraden je iz Strangnas katedrale u centralnoj Švedskoj, u pljački koja je punila naslovne strane širom svijeta prošle godine.

Biskup Johan Dalman rekao je za nacionalnu televiziju SVT da je riječ o dragocjenostima koje imaju ogromu istorijski vrijednost i da pretpostavlja da su ih pljačkaši bacili zato što su shvatili da ne mogu da ih prodaju.

“One su neizostavan dio naše istorije, i ako nestanu, nestaće i veliki dio naše istorije”, rekao je Dalman.

Lokalne novine prenijele su da je Dalmanova prva reakcija na vijest o pronalasku kruna bila “Aleluja”.

Sveštenik Kristofer Lundgren izrazio je zadovoljstvo i olakšanje nakon pronalaska ukradene kolekcije, ističući da su to dobre vijesti ne samo za katedralu već i za švedski narod u cjelini.

Muškarcu, čija je krv pronađena na licu mjesta nakon pljačke, suđenje je u toku. Osumnjičeni (22) je priznao da je ukrao bicikl i brod kojim su pljačkaši pobjegli, ali negira bilo kakvu umiješanost u krađu.

To je, za sada, jedini osumnjičeni u ovom slučaju. On odbija da priča o ostalim učesnicima krivičnog djela. Suđenje će biti nastavljeno 15. februara.

Ranije, stručnjaci su izražavali bojazan da bi ukradene krune, mogli biti pretopljene u zlato, i na taj način uništene. /Izvor: B92/.

PODIJELI