Da bi ubio zaštićenu vrstu, platio 110 hiljada dolara

0
806

Prošle sedmice je u pakistanskim novinama objavljena nevjerojatna fotografija, javlja “Washington Post”.

Na fotografiji je, pišu, bila veličanstvena planinska koza, s velikim simetričnim spiralnim rogovima. Ležala je na stijeni, okružena snježnim planinama. Iza nje je stajao muškarac koji se smijao.

Radi se o kozi ugrožene vrste markhor (Capra falconeri), kojoj je prirodno stanište u zapadnoj i centralnoj Aziji.

– Trebalo je nekoliko sekundi da shvatite kako je životinja, divlja koza karakteristična za to područje, mrtva – piše “The Washington Post”.

Pakistanske novine su navele kako je američki lovac koji je stajao iza životinje platio 110 000 američkih dolara kako bi životinju ubio na turističkoj ekspediciji na sjeveru Pakistana.

– Bio je to lagan hitac izbliza. Drago mi je da sam uzeo ovaj trofej – rekao je lovac, koji se zove Brajan Kinsel Harlan. Pakistanski vodiči su rekli da je muškarac iz Teksasa.

Cijela priča odmah je izazvala izraze žaljenja i bijesa na društvenim mrežama u Pakistanu. Neki su se pitali i zašto zakonski nije zabranjen lov na tu vrstu, koja je ujedno i životinja koji je zaštitni znak Pakistana.

Drugi su pak sugerisali kako bi strani turisti trebali moći fotografisati i egzotične životinje, ali ne i ubijati ih.

Ali iza ovakvog lova i ubijanja ovih koza stoji drugi, benigniji razlog. Zbog tog razloga su, piše “The Washington Pos”t, trojica Amerikanaca u Pakistanu samo prošlog mjeseca ubili tri ovakve koze. Ali, prema pakistanskim službenicima i skupinama za zaštitu životinja, ta praksa im pomaže sačuvati i spasiti rijetke i ugrožene životinje od izumiranja.

Do 2011. ostalo samo 2 500 koza markhor, a onda se broj povećao

Decenijama se populacija koza markhor, koje potiču iz himalajskih predjela Pakistana, Indije i Afganistana, smanjivala i to zbog lova na te koze. Lovili su ih zbog mesa, a nestajale su i zbog sječe šuma, vojnih aktivnosti ali i nekontrolisanog lova od strane domaćeg stanovništva. Domaće stanovništvo lovilo ih je zbog njihovih rogova. Do 2011. godine ostalo ih je samo oko 2500.

Prije nekoliko godina, regionalni dužnosnici i službenici za zaštitu životinja počeli su s akcijama za zaštitu te vrste.

Indija je otvorila pet skloništa za markhore u planinskim regijama. Pakistan je zabranio sav lov na lokalnoj razini, ali je ipak dozvolio malom broju stranih lovaca da ubije 12 muških markhor koza po sezoni.

Mogu ih loviti u područjima određenima za očuvanje te vrste.

Stoga se stanje popravilo te je do 2015. markhor koza od ugrožene vrste postala vrsta kojoj prijeti ugroženost. Prema sajtu za očuvanje vrste “Green Global Travel”, povratak ove vrste koza je jedna od najvećih, ali malo poznatih priča o očuvanju neke vrste.

Zaštita vrsta u Pakistanu

Pakistan ima mješovit uspjeh kada se radi o zaštiti rijetkih i ugroženih vrsta. Službenici rutinski dopuštaju da članovi kraljevske porodice iz Katara ili Saudijske Arabije love ptice koje su zaštićene, a koje Pakistanci ne smiju loviti. 2014. godine je saudijski princ navodno ubio više od 2 000 jedinki “price droplje”, iako su službeno dopuštali da se u sezoni ulovi samo 100 njih. To je izazvalo međunarodno negodovanje.

U Pakistanskim javnim zološkim vrtovima zanemarivanje i bolesti su periodično dovodili do smrti egzotičnih životinja. U posljednje četiri godine, glavni ZOO u Islamabadu je ostao bez nekoliko zebri, mladih lavova, nojeva i jelena. U posljednjih nekoliko mjeseci četiri antilope su umrle od hladnoće ili od infekcije. U Pakistanu postoje brojni privatni zoološki vrtovi u kojima bogataši drže rijetke divlje mačke i ostale životinje bez nadzora.

U nekim drugim zemljama, promocija lova kao tehnika očuvanja vrsta nije uspjela iako neki programi traže visoke cifre kako bi regulisale izlov. Tasmanijski tigar je navodno izumro u Australiji zbog intenzivnog lova koji je skupo plaćan, piše “Washington Post”.

Ali ova taktika je, čini se, upalila u Pakistanu. Tabarak Ulah, profesionalni lovac iz Gilgita koji je vodio lovca Harlana i druge Amerikance, rekao je kako se prihodi od lova koriste za lokalno zdravstvo i obrazovanje, ali i za očuvanje životinjskih vrsta,

Lovac pozvao druge da mu se pridruže

– Ovo nije priča o lovu – rekao je Ulah za Post.

– Broj životinja se povećava, a ovi strani lovci su milioneri koji će se vratiti i pričati svijetu kako je Pakistan sigurna zemlja. Sada nam dolazi više turista nego ikad – dodao je i naglasio kako je nakon 11. septrembra 2001. broj posjeta stranaca značajno pao.

Lovac Harlan, čini se, smatra kako on sudjeluje u očuvanju vrsta.

U jednom videu koji je snimljen u njegovoj posjeti Pakistanu, on se penje na stijenu i puca na mušku kozu markhor koja je sjedila do mlade koze i potom “daje pet” lokalnim vodičima.

U drugoj snimci pak nosi plašt i halju i govori kako je dočekan otvorenih ruku te je pozvao i druge Amerikance da dođu u Pakistan.

– Ovo je savršen primjer kada se lovci širom svijeta i lokalni seljaci udruže za viši cilj, u igri očuvanja vrsta – rekao je.

(Index.hr)

PODIJELI