Drecun: Haradinaja treba natjerati na racionalno ponašanje

0
556

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun smatra da premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja treba natjerati na racionalno ponašanje, a da najjači uticaj na Prištinu ima Vašington koji zaoštrava stav zbog taksa uvedenih na robu iz centralne Srbije.

On je za RTS ocijenio da Vašington zaoštrava stav da bi Haradinaja natjerao na racionalno ponašanje.

Drecun navodi da je to što Haradinaju nije odobrena američka viza, simboličan potez, ali takav da ga onemogućava u stvaranju kontakata, te napominje da je bitna i poruka Nacionalne garde Ajove, jer je Prištini za formiranje vlastite vojske potrebna podrška Vašingtona.

On smatra da Priština neće moći da realizije svoje maksimalističke ciljeve.
– Premijer samoproglašenog Kosova Hašim Tači najavio je da se neće razgovarati o sjevernoj Mitrovici, Gazivodama i Trepči. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je Prištinu da ne pokušavaju da stave pod kontrolu ni Gazivode i Trepču – naveo je Drecun.

Naglašavajući da najjači uticaj na Prištinu ima Vašington i da Srbija mora da jača međunarodnu poziciju, Drecun napominje da moraju da se riješe mnoga pitanja, kako bi se došlo do razgovora o konačnom statusu Kosova i Metohije.

– Albancima treba da se izađe u susret, da vide da Srbija želi da ih integriše – rekao je Drecun i dodao da je dobro što su upozoreni da ne smiju da sprovede nikakve akcije na sjeveru Kosova i Metohije.

Drecun ističe da su međunarodni pritisci u kontekstu da se nastavi dijalog, pri čemu SAD do prije dva dana nije tako oštro upozoravao Prištinu.

(Srna)

PODIJELI