NE TREBA PRETJERIVATI Šta se događa ako svakog dana jedete banane?

0
677

Uzgoj banane izuzetno je isplativ, ona je u top četiri biljke po isplativosti proizvodnje, a uzgaja se u čak 107 zemalja svijeta. Međutim, kao i u svemu, tako i sa unosom banana ne valja pretjerivati.

Uprkos brojnim pozitivnim uticajima na zdravlje, postoji gornja granica koju ne biste trebali preći. U nastavku pročitajte kakav uticaj na vaš organizam ima svakodnevni unos banane, prenosi Express.hr.

Pomaže u održavanju krvnog pritiska

Kad želimo spustiti krvni pritisak, prvo na što pomislimo je natrijum. Međutim, riječ je zapravo o balansu količine natrijuma i kalijuma. Smatra se da manje od dva odsto odraslih osoba dnevno unosi dovoljnu količinu kalijuma, tako da ovaj balans rijetko ko postiže.

Smanjuje rizik od malignih bolesti

Svakodnevni unos dovoljne količine svježeg voća i povrća smanjuje vjerovatnoću obolijevanja od malignih bolesti jer su sve te namirnice bez dodanih soli, rafinisanog šećera, konzervansa i umjetnih boja. Banane su, konkretno, dobar izvor vitamina C, koji pomaže protiv formiranja slobodnih radikala, a oni su među uzročnicima raka. Takođe, sadrže visoke količine vlakana, čijim se unosom preventivno djeluje protiv raka debelog crijeva.

Ko ih ne smije jesti svakodnevno?

Svi sa problemima sa srcem koji koriste beta blokatore ne bi smjeli pretjerivati sa konzumiranjem banana, jer se njima ne preporučuje prevelik unos kalijuma. Isto se odnosi na ljude koji imaju problema sa bubrezima. Takođe, smatra se da konzumiranje banana može podstaći migrenozni napad kod osoba sklonih migrenama, pa ako spadate u neku od ovih kategorija, a veliki ste ljubitelj ovog voća, zadržite se na polovini banane dnevno. Više od toga, naime, može biti opasno. Postoje, takođe, i alergični na banane pa ih izbjegavajte ako primijetite da se nakon konzumacije javljaju simptomi kao što je svrab, otekline ili otežano disanje.

PODIJELI