Edicija “Deset vekova srpske književnosti” kapitalni poduhvat

0
483
U Matici srpskoj u Novom Sadu danas je predstavljena antologijska edicija pod nazivom “Deset vekova srpske književnosti”, kapitalni poduhvat Izdavačkog centra Matice srpske.

Ova edicija predstavlja nacionalno pregnuće od izuzetnog značaja, naglasila je pokrajinski sekretar za kulturu Dragana Milošević.

– U državnom smislu srpska istorija, nažalost, obilježena je brojnim okupacijama, ratovima, stradanjima kroz vijekove zbog čega su vjera i riječ stubovi našeg opstanka i trajanja. Stoga je edicija zaista nacionalno pregnuće od izuzetnog značaja – rekla je Miloševićeva.

Ona je istakla da osam vijekova autokefalnosti SPC-a, koja se ove godine obilježava, jeste dovoljan dokaz o istrajnosti u vjeri.

– A, kada je riječ o jačini riječi, pisane naročito, onda je upravo edicija, čije je deseto kolo pred nama, dokaz i potreba, da sve ono što je kroz deset vijekova činilo tu spasonosnu riječ i sačuvamo. Pri tome, posebnu zahvalnost dugujemo Izdavačkom centru Matice srpske – rekla je Miloševićeva.

O značaju edicije govorili su predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, akademik Miro Vuksanović, predsjednik Skupštine Izdavačkog centra Matice srpske Mato Pižurica i profesori Marija Kleut i Slavko Gordić.

PODIJELI