“Zaleđeni svijet”: NASA objavila slike iz orbite

0
692
Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju iz orbite koja djeluje kao scena iz “Ratova zvijezda”.

Na njoj se vidi pun Mjesec iznad “zaleđenog svijeta” – u pitanju je naravno Zemlja prekrivena snježno bijelim, gustim oblacima, a fotografija je načinjena dok je Međunarodna svemirska stanica bila iznad zaliva Hadson na sjeveroistoku Kanade.

NASA Earth

@NASAEarth

Frozen Moonrise https://earthobservatory.nasa.gov/images/146076/frozen-moonrise 

Frozen Moonrise

Frozen Moonrise

The winter scene includes icy shorelines and frozen landscapes around Hudson Bay under thin, wrinkled clouds.

earthobservatory.nasa.gov

47 људи прича(ју) о овоме

– Ova slika, nastala oko 13 sati po lokalnom vremenu, pokazuje koliko malo sunčeve svjetlosti stiže do sjeverne Kanade tokom zimskih dana – navela je NASA, dodajući da je zaliv Hadson počeo da se ledi još u oktobru.

Kad se jednom zaledi, zaliv postaje ključno stanište za migrirajuće polarne medvjede, koji provode većinu svog vremena na ledu dok on ne počne da se topi u junu.

Kako navodi britanski Ekspres, tokom decembra ovaj dio Kanade primi između šest-sedam sati sunca. Još gore ka sjeveru, ka provincijama Nunavut i Arktičkom krugu, stanovnici su u stalnom mraku sve do januara.

Na orbitalnoj stanici, na visini od 402 kilometra, trenutno živi i radi šest astronauta. Stanica se kreće brzinom od 27.360 kilometara na sat i napravi krug oko Zemlje svakih 90 minuta, a svaka 24 sata njih 16.

PODIJELI