Naslovna Magazin A ZA DAN REPUBLIKE – SVINJOKOLJ! Evo kako je Jugoslavija SLAVILA 29....

A ZA DAN REPUBLIKE – SVINJOKOLJ! Evo kako je Jugoslavija SLAVILA 29. NOVEMBAR (VIDEO)

0
1292

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji, sve do 14. novembra 2002. godine 

Nekada se na današnji dan rano ustajalo, stavljala se voda na šporet, ali ne da bi se išlo na poso ili skuvala kafa, već se valjalo uraniti na SVINJOKOLJ, a vrela voda je trebala za šurenje. 29. novembar se baš u ovo pretvorio, nekadašnji Dan Republike koji smo svi voleli zbog slobodnog dana, zbog toga što ćemo tog dana jesti svežu prasetinu je nestao. Ipak, kako tako očuvalo se sećanje na njega. Telegraf.rs vas podseća šta smo nekada slavili svi mi koji smo voleli Tita i “Jugu”, ali su to činili i oni koji nisu voleli ove dve veoma važne stvari u životu SFRJ!

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Krajem novembra 1943. godine u Jajce su stigle delegacije predstavnika naroda iz svih krajevaJugoslavije. Na zasedanju, u lokalnom Domu kulture, bilo je prisutno 142 delegata. Predsedavao je predratni predsednik skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca doktor Ivan Ribar.

Odluke Drugog zasedanja AVNOJ-a pročitane su nešto pred ponoć 29. novembra, pa je taj datum uzet kao datum njihovog donošenja. AVNOJ je konstituisan u zakonodavno i izvršno predstavničko telo Jugoslavije.

Temelji Jugoslavije bili su postavljeni u Jajcu, a ona je nakon Drugog svetskog rata, na čelu sa Josipom Brozom Titom, doživela uspon i bila je jedna od poštovanijih država u svetu.

Dan Republike se po pravilu praznovao dva dana, 29. i 30. novembra, a u glavnim gradovima tadašnjih republika bile su organizovane svečane akademije. Ulice su bile puste, uglavnom se proslavljao u porodičnoj atmosferi ili se odlazilo kod prijatelja.

Takođe su postojala druženja raznih udruženja, te su ovaj praznik mnogi od njih koristili da posete prijatelje u drugim republikama i da se opuste uz lov, ribolov, sport, pesmu, ili u nekoj od tada poznatih kafana.

Foto: Arhivska fotografija, Profimedia

Foto: Arhivska fotografija, Profimedia

Sa raspadom SFRJ, prestalo se sa obeležavanjem Dana Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države osim u Srbiji. Dan Republike ostao je zvanični praznik u Saveznoj Republici Jugoslaviji sve do 14. novembra 2002, kada je ukinut odlukom Veća građana Savezne skupštine SRJ.

(Telegraf.rs)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games