AĆIMOVIĆ: POTREBAN NAM JE JAČI KOLEKTIVNI IMUNITET

0
305

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jela Aćimović izjavila je da je u Srpskoj potreban jači kolektivni imunitet i obuhvat vakcinacije i do 85 odsto građana iako za sada u Srpskoj nema potvrde o prisustvu delta soja virusa korona.

“Mnogo se priča o delta soju virusa korona koji se širi i do 60 odsto brže nego britanski”, pojasnila je Aćimovićeva.

Ona je naglasila da vakcina jedino može zaštiti od delta soja koji pogađa najviše tamo gdje je stepen imunizacije nizak.

“Nalazimo se u najpovoljnijem trenutku od početka epidemije virusa korona u Srpskoj i ovo vrijeme treba da iskoristimo da se svi odmorimo i opustimo, ali oprezno, težeći ka vakcinaciji što većeg broja građana, jer vakcina je jedina zaštita od najavljenog novog talasa, koji može doći i mnogo prije jeseni. Sada sve možemo ako poštujemo mjere koje su propisane”, rekla je Aćimovićeva za “Glas Srpske”.

Ona je dodala da Institut radi sekvencionisanje i za sada u Srpskoj nema potvrde o prisustvu delta soja.

“Iz zemalja u kojima on već cirkuliše vidimo da su se zarazili i vakcinisani. Međutim, oni ne dobijaju teže oblike bolesti i ne moraju na bolničko liječenje. Sve svoje kapacitete sada treba da usmjerimo na vakcinaciju što više građana da bismo što bezbjednije dočekali delta soj, koji je potvrđen u okruženju”, kaže Aćimovićeva.

Ona je istakla da Institut prati epidemiološku situaciju i u slučaju povećanja broja zaraženih, pojave klastera ili oboljevanja vakcinisanih preporučiće oštrije mjere.

“U ovom trenutku, prema našim procjenama, vakcinisano je oko 15 odsto stanovništva u Srpskoj. Na taj broj dodaćemo i broj onih koji su vakcinisani u Srbiji, čim građani dostave potvrde porodičnim ljekarima i kompletiramo podatke”, precizirala je Aćimovićeva.

Ona je rekla da je, prema posljednjim podacima, prvu dozu vakcine primilo više od 150.000 ljudi, dok je oko 85.000 kompletno vakcinisanih.

“U ovom trenutku imamo svih vakcina, više zdravstvenih radnika koje uključujemo u imunizaciju i zdravih građana koji mogu da prime vakcinu i zato je veoma važno da taj proces ubrzamo tokom ljeta. Čekamo isporuku druge doze `sputnjika ve` i vjerujem da će stići u okviru onih 90 dana, na koliko je proizvođač pomjerio period revakcinacije”, dodala je Aćimovićeva.

Ona je ukazala da nema razloga za strah i tih 25.000 građana biće revakcinisano, a rezultat će biti još i bolji.

Aćimovićeva upozorava da su najviše ugroženi oni koji ne žele da se vakcinišu.

“Osobe koje su najviše sklone da dobiju tešku formu bolesti su stariji od 65 godina, ali su oni i najažurniji i žele da se vakcinišu. Veoma su ugroženi mlađi koji imaju određena hronična oboljenja, ali se oni očigledno plaše da se vakcinišu, iako nemaju razloga za to, jer kovid 19 ih može ugroziti, a ne vakcina”, dodala je Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, proslave i bliži kontakti većeg broja ljudi su mjesta najvećeg rizika i potreban je oprez.

“Maske su i dalje potrebne u zatvorenom, jer nemamo dovoljno vakcinisanih. S obzirom na to da je vrijeme odmora i da su granice otvorene i tamo gdje putujemo treba da se ponašamo onako kako je najbezbjednije za nas. Možemo ići na koncerte, ali moramo voditi računa o rastojanju sa drugim ljudima”, poručila je Aćimovićeva.

/SRNA/

PODIJELI