Adnanu Selimoviću zlatna značka Univerziteta u Banjaluci

0
314

Adnan Selimović proglašen je za studenta generacije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjaluci i dodjeljena mu je zlatna značka na svečanoj akademiji u Banskom dvoru, koja je održana povodom obilježavanja 48 godina rada banjalučkog Univerziteta.

Selimović je istakao da mu je izuzetno drago što je tokom studiranja imao priliku raditi u “Nezavisnim novinama” i svoje znanje stečeno na fakultetu spajati u jednu cjelinu zajedno sa praksom, ali i što se nakon završetka fakulteta ponovo vratio baš u redakciju “Nezavisnih”.

“Ova zlatna značka koja mi je danas dodijeljena koliko imponuje, toliko i obavezuje da u budućem profesionalnom radu, ali isto tako i na drugom ciklusu studija, koji sam upisao na Univerzitetu u Banjaluci, budem dobar, ako ne i bolji nego što sam bio na osnovnim studijama. U današnje vrijeme kada imamo poljuljan sistem vrijednosti drago mi je što postoje institucije i pojedinci koji prepoznaju i cijene trud, rad i zalaganje. Na kraju krajeva, najvažnije je znanje mladih ljudi u Republici Srpskoj”, kazao je Selimović.

Kako je kroz osmijeh dodao nikada nije bilo sumnje da će se u životu baviti novinarstvom.

“Da je novinarstvo poziv za mene, znao sam sa 11 godina, i to je zaista tako. Da to nije samo fraza potvrđuju i video snimci koje sam uspio pronaći na starom kompjuteru, a na kojima vodim večernji dnevnik. Izbor u mom slučaju je uvijek bio jasan. Čovjek kada izabere ono što voli, a ja sam izabrao, lakše pređe preko svih poteškoća”, zaključio je Selimović.

Da nije imao dilemu prilikom izbora zanimanja kazao je još jedan dobitnik zlatne značke, Marko Solomun, najbolji student na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci.

“Znao sam da ću završiti pravo i da ću do cilja stići kao student Pravnog fakulteta u Banjaluci. Za studije prava mnogi će reći da su teške i obimne, što one i jesu, ali uz dobru organizaciju, trud i rad, sve se može postići”, kazao je Solomun i rekao da mu je cilj ostati u Republici Srpskoj.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, kaže da je primjetan napredak iz godine u godinu na svim područijima visokog obrazovanja.

“Dobili smo nove prostorije koje će koristiti naši profesori i student, a napredujemo i kadrovski, značajan je broj novih nastavnika, saradnika, a to su naši najbolji studenti i na tome ćemo insistirati i u budućnosti. Broj radova u međunarodnim referentnimčasopisima raste iz godine u godine, unapređujemo programe, a saradnja sa studentskim parlamentom je izvrsna”, kazao je Gajanin.

Svečanoj akademiji u Banskom dvoru prisustvovao je Nenad Stevandić, predsjednik NSRS, Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovane RS, ali i Arno Gujon, koji je dobitnik počasnog doktorata Univerziteta u Banjaluci.

“Njegujući znanje, njegujemo i svoju snagu, jer samo društva koja su oslonjena na znanje mogu da se nadaju uspjehu”, rekao je Stevandić na svečanoj akademiji povodom 48 godina rada banjalučkog Univerziteta.

Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje istakao je da je ponosan na ovaj univerzitet, na kome, kako kaže i sam radi i dodaje da će uvijek imati podršku resornog ministarstva.

“Za 48 godina Univerzitet u Banjaluci je bio sposoban da se afirmiše i etablira kao jedna od najvažnijih visokoškolskih institucija. Zadnjih godina Vlada Republike Srpske je uložila oko 14,9 miliona KM, čime je pokazala snažnu namjeru da podržava visoko obrazovanje”, rekao je Budimir.

Čestitke povodom 48 godina rada Univerziteta u Banjaluci uputili su i visoki zvaničnici Republike Srpske.

Univerzitet u Banjaluci vodeća je visokoškolska naučno-obrazovna institucija u Republici Srpskoj i drugi po veličini univerzitet u BiH.Osnovan je 7. novembra 1975. godine, čemu je prethodilo formiranje nekoliko viših škola i fakulteta na ovom prostoru.

Univerzitet u Banjaluci danas ima 16 fakulteta, Akademiju umjetnosti i Institut za genetičke resurse.

Jovana Tošić – Nezavisne.com

PODIJELI