Aerodrom zabranio spavanje unutar terminala

0
480

Aerodrom Stansed u Londonu uveo je zabranu spavanja unutar terminala, a ukoliko se nekom od putnika to slučajno desi, probudiće ga aerodromska patrola, pišu britanski mediji.

Londonski aerodrom uveo je specijalne kontrolore koji ne dozvoljavaju da ljudi spavajaju unutar terminala, dok se ova zona tokom noći ponekad i zatvara za putnike.

Iz Stanseda su ovu odluku obrazložili u saopštenju u kom su naveli da postoje “brojni razlozi zašto se periodično zatvara zgrada terminala tokom noći – radovi na aerodromu u sklopu transformacije u vrijednosti od 600 miliona, kao i omogućavanje čišćenja i drugih priprema za sljedeći dan”.

U saopštenju podsjećaju putnike da ne spavaju na terminalu i da ne stižu na terminal mnogo prije zakazanog leta.

Portparol aerodroma rekao je britanskom Telegrafu da je bilo mnogo putnika koji su ostajali tokom čitave noći na terminalu, pojedini donesu “kamp krevete”, vreće za spavanje i drugu pokretnu opremu za spavanje kako bi izbjegli plaćanje hotela.

Kako objašnjavaju iz Stanseda, to zna da ometa ostale putnike i osoblje, koji ne mogu od njih da prođu ili da sjednu.

“Postoji veliki broj opcija da se to izbjegne, na aerodromu i u blizini postoji smeštaj. Postoji veliki broj hotela kao i opcija preko sajta Airbnb”, kaže portparol aerodroma.

On ističe da spavanje u sjedećem položaju ne predstavlja problem, kao i da će se oni putnici kojima je tog dana otkazan ili odložen let, ukoliko im kompanija preko koje putuju ne obezibijedi smještaj, tretirati drugačije u odnosu na ovo pravilo.

Popularni sajt “Spavanje na aerodromima” (Sleeping in Airports) sakuplja ocjene i izvještaje putnika o aerodromima širom svijeta.

Sajt u ovom slučaju piše da mnogi aerodromi nisu zvanično uveli ovu zabranu i da vas neće izbaciti sa terminala, ali će vas pitati zašto niste u hotelu i tražiće vam dokaz da putujete sljedećeg dana, prenio je B92.

Sa druge strane, ističu na sajtu, postoje aerodromi koji olakšavaju putnicima da se odmore tokom velikih pauza između letova.

Na primjer, prošle godine je Aerodrom Schiphol u Amsterdamu postavio krevete na rasklapanje za putnike kojima su letovi otkazani zbog snježnih oluja.

Takođe, mnogi aerodromi u Americi rade slično. Među njima su Miami, Boston Logan, Dallas Fort Worth i Chicago O”Hare, navodi Telegraf.

PODIJELI