Agrometeorologija- KAJSIJA I TREŠNJA PRERANO PROCVJETALE

0
1359

U Republici Srpskoj toplo vrijeme koje traje od početka februara izazvalo je pokretanje vegetacije kod ranih sorti voća, kao što su kajsije i trešnje, kažu agrometeorolozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Ovo voće se nalazi u fenofazi bubrenja i pucanja pupoljaka, što povećava rizik od proljećnih mrazeva, koji se javljaju krajem februara i tokom marta.

Visoka temperatura dovela je i do ranijeg pokretanja vegetacije ozimih žita.

Povoljne vremenske prilike, savjetuju agrometeorolozi, treba iskoristiti za rezidbu i čišćenje voćnjaka i vinograda, te za prihranu mineralnim đubrivima.

Prva dva dana ove sedmice, prema prognozi, očekuje se pretežno do potpuno oblačno sa kišom, koja će biti intenzivnija danas, a u utorak naveče na planinama se očekuje i kratkotrajan snijeg.

U srijedu sunčano uz promjenljivu oblačnost, krajem dana naoblačenje sa padavinama. Četvrtak će obilježiti umjereno do potpuno oblačno sa kišom u nižim i snijegom u višim planinskim predjelima, uglavnom u drugoj polovini dana.

Za vikend će biti, uglavnom, promjenljivo oblačno, sa kišom intenzivnijom tokom subote.

Jutarnja temperatura vazduha početkom i krajem semice imaće vrijednosti od dva do 10, početkom sedmice na jugu do 15, u petak i subotu od minus osam do minus tri u višim, odnosno od jedan do pet u nižim predjelima.

Maksimalna dnevna temperatura imaće vrijednosti od osam do 18, u četvrtak od minus jedan na planinama do 11 stepeni Celzijusovih na jugu Hercegovine.

Veći dio sedmice neće biti povoljan za izvođenje aktuelnih poljoprivrednih radova. rtrs

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here