NARODNA VEROVANJA ZA PRESTUPNU GODINU: Ovo NIKAKO ne smete da radite u 2016.

0
964
Za prestupnu godinu vezuju se različita verovanja, neki je smatraju i baksuznom godinom, te tada ne započinju ozbiljne poslove

Prestupna godina je godina koja ima 366 dana, za razliku od ostalih godina koje imaju 365 dana. Razlog tome je usklađivanje kalendarske godine sa astronomskom godinom, da ne bi s vremenom Nova godina pala u leto, a grožđe dozrevalo u decembru ili januaru. Tako mesec februar, koji inače ima 28 dana, u prestupnoj godini ima 29 dana.

Godine koje nisu prestupne se zovu proste godine. Prestupne godine su sve deljive s 4, ako nisu deljive sa 100, mada ipak jesu ako su deljive sa 400.

Za svaku prestupnu godinu vezuju se razna sujeverja, pa tako na primer Balkanci smatraju da se prestupne godine ne valja venčavati. Oni kažu da ti brakovi ne opstaju dugo.

Ukoliko ipak dođe do venčanja, poželjno je da devojka zaprosi momka a ako on odbije mora da joj pokloni poljubac i par svilenih rukavica.

Ukoliko se bavite voćarstvom, i vi treba da obratite pažnju. Veruje se da voće koje se posadi prestupne godine rađa svake druge, pa čak i svake četvrte.

Međutim, ukoliko baš morate ove godine da sadite voće, veće plodove ćete ubrati ako ga zasadite na proleće nego na jesen.

Foto-ilustracija: Foter/Mrs Magic

Zanimljivo je i da decu koja se rode 29. februara nazivaju “prestupna deca”, i oni rođendan slave svake četvrte godine.

U Irskoj je propisano zakonom da decu koja se rode prestupne godine nagrade sa 100 funti.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here