AHMETOVIĆ OSUĐEN NA ŠEST MJESECI ZATVORA

0
415

Bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Sadik Ahmetović osuđen je prvostepenom presudom na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Ahmetoviću se oduzima imovinska korist u iznosu od 7.414 KM, koju je dužan platiti u roku od 30 dana, javio je Birn.

Ahmetovića je optužnica teretila da je kao ministar bezbjednosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu.

Ahmetović je, kako se navodilo u optužnici, potpisao ugovore o djelu da bi stvorio privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju bezbjednosti u pojedinim oblastima, među kojima su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz domena Ministarstva bezbjednosti.

U presudi Suda BiH je navedeno da i Bektić treba da vrati 7.414 KM, koje je preko Ahmetovića stekao u ovom krivičnom djelu, prenose federalni mediji.

“Bektić nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio da vozi ministra, iako u tom periodu nije bio zaposlen kao vozač”, navodi se u optužnici.

Na taj način je, kako piše u optužnici, Ahmetović omogućio Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 KM i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

/SRNA/

PODIJELI