Ajkula sa dva ugriza prepolovila drugu ajkulu, ronioci sve snimili

0
719

Australijiski ronioci su uspjeli su da snime jedan potpuno nevjerovatan prizor. Oni su “uhvatili trenutak” kada jedna velika bijela ajkula ujeda drugu i nanosi joj smrtonosne povrede.

Dramatičan snimak prikazuje neman od preko tri metra dužine, koju napadaju mnogo veće ajkule dok ona jede mamac pored ribarskog čamca.

Brutalni napad, koji je bio fatalan, završio se velikim ugrizom na sredini trupa ajkule žrtve. Uskoro je uslijedio još jedan takav ujed. Na videu se kasnije vide uznemirujuće fotografije na kojima je ajkula doslovno prepolovljena.

“Ovo je ogromna ajkula, dugačaka 3 i po metra. Ali pogledajte samo veličinu tog ugriza! To je ogromno! To je ogromna količina energije koja vam je potrebna da biste tako ugrizli drugu ajkulu. I sami morate da budete prilično veliki”, prokomentarisao je snimak profesor Mark Miken iz Australijskog instituta za pomorske nauke, za “National Geographic WILD”.

Miken ističe da su svi morski psi kanibali – čak i velike bijele ajkule. Novija istraživanja pokazuju da morski psi jedni druge jedu hiljadama godina unazad.

Inače, ovi izuzetno rijetki snimci predstavljaju dio serijala koji se bavi istraživanjem života predatora, koji u divljini napadaju pripadnike sopstvene vrste.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here