Ako ne perete zube redovno…

0
1153

Većina ljudi pere zube dva puta dnevno, a oni koji to ponekad “preskoče”, posle ovoga verovatno više neće.

Stomatolozi kažu da ako ne perete zube dva puta dnevno, možete imati različitih problema, između ostalog i zdravstvenih.

“Ako ne perete zube i jezik redovno, u ustima će vam se nakupiti bakterije i imaćete loš zadah. Pored toga, bakterije koje se sakupe u ustima dovode do pojave karijesa i mogu naneti nepopravljivu štetu zubima”, kaže stomatolog dr Ken Heris.

Ono što je još strašnije je da neredovno pranje zube može da uzrokuje koronarne bolesti srca.

“Toksini i bakterije u vašim ustima mogu da dospeju u krvotok i povežu se sa arterijama, čime se stvara potencijalna opasnost od začepljenja u arterijama, a posledica može biti srčani udar”.

Pranje zuba stimulišu protok krvi do desni, što je veoma važno za oralno zdravlje. Ako se higijena zuba ne održava redovno, lako može doći do upale ili krvarenja desni.

Neredovno održavanje dentalne higijene može da dovede do periodontitisa, odnosno uništavanja mekanog tkiva i kosti koje podupiru zube. Tada se desni povlače, stvara se veći prostor između zuba, što na kraju može da uzrokuje i ispadanje zuba.

“Ukoliko ne perete zube redovno, sasvim je izvesno da će se na vašim ‘biserima’ pojaviti fleke, usled zadržavanja krane i pića”, kaže stomatolog dr Heris.

Na kraju, treba li da kažemo i da niko ne želi kontakt (a još manje poljubac!) sa osobom koja ima loš zadah ili karijer na zubima?

Saveti za pranje zuba

Stomatolog dr Heris kaže da zube treba prati dva puta dnevno po najmanje dva minuta, a najbolje je pre doručka i uveče pre spavanja.

On preporučuje paste za zube koje sadrži fluor i mekane četkice za zube (koju bi trebalo da menjate svaka tri meseca).

Takođe, savetuje da, umesto da četkicu pomerate gore-dole prilikom pranja zube, to radite blagim kružnim pokretima.

PODIJELI