Aktivisti u Sjevernu Koreju šalju hranu i lijekove u flašama

0
538

Aktivisti iz Južne Koreje dosjetili su se nimalo ekološke metode kako bi pomogli svojim rođacima i prijateljima “zarobljenicima“ u Sjevernoj Koreji da osjete “čari spoljašnjeg sveta“.

Odbjegli iz Sjeverne Koreje pune plastične flaše hranom, ljekovima pa čak i usb-ovima s filmovima i muzičkim spotovima kao i drugim predmetima zabranjenima u Sjevernoj Koreji, a onda ih bacaju u more.

Flašama treba četiri do pet sati da stignu do najbliže sjevernokorejske obale.

Na stotine flaša bacaju dva puta mjesečno već više od dvije godine.

“Šta je stvar koju Kim Džong Un najviše mrzi?”, postavlja Zung Vang Il, jedan od aktivista, retorično pitanje, pa odgovara: “To da bi građani Sjeverne Koreje mogli da postanu svjesni realnosti.”

“Nisam živio pravednim životom prije. Bio sam zatvorenik u političkom logoru, jer sam optužen za špijuniranje. Nisam znao ništa i zato se to i dogodilo. Da sam imao više znanja, to se ne bi dogodilo. Sada se vodim savješću, da oni mogu živjeti život drugačiji od mog”, kazao je.

Iako ne postoji način da se potvrdi jesu li stvari primljene, boce često presretnu sjevernokorejski brodovi.

Istraživanje 2015. pokazalo je da je 81 odsto odbjeglih pogledalo strane filmove na usb-u prije nego su pobjegli iz Sjeverne Koreje, piše Jutarnji list.

Šefovi dvije države susreli su se krajem aprila kako bi razgovarali o poboljšanju odnosa između dvije zemlje. Aktivisti i pored toga kažu da će nastaviti sa slanjem flaša.

“Čak i dok dvojica vođa uživaju zajedno u ukusnom ručku, postoje ljudi u Sjevernoj Koreji koji umiru od gladi”, zaključuje Kim Džong Ha iz korejskog Udruženja za ljudska prava.

(B92)

PODIJELI