Zaharova: Protest Moskve zbog uklanjanja ruske zastave

0
572

Moskva je protestovala zbog protivzakonitog uklanjanja ruske zastave koja je stajala na zgradi koja je rezidencija generalnog konzula u američkom gradu Sijetlu, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je rekla da želi da skrene pažnju na činjenicu da je Rusija, nažalost, bila prisiljena da se prije šest mjeseci pobuni nakon što su SAD protivzakonito uklonile zastavu Rusije sa ruske imovine u San Francisku, u kojem su zaplijenjene zgrade ruske trgovinske misije i generalnog konzulata.

Zaharova je napomenula da činjenica da su prostorije, koje se decenijama koriste u diplomatske i konzularne svrhe, namjerno lišene imuniteta pokreće veoma ozbiljno pitanje.

“Rusija kao vlasnik nije dala bilo kakvu dozvolu za nezakonito stupanje na rusku imovinu niti za skidanje zastava sa ovih zgrada. To su učinile osobe koje su protivzakonito ušle na našu teritoriju i koje su izvršile detaljan pretres tuđih kuća, bez prava na to”, rekla je Zaharova i dodala da se nikada u istoriji rusko-američkih odnosa nije desio takav prestup Vašingtona, prenio je TASS.

Iz ruske Ambasade u Vašingtonu ranije je saopšteno da su vlasti SAD uklonile zastavu sa rezidencije generalnog konzula u Sijetlu.

U saopštenju se navodi da ovakav postupak Vašingtona predstavlja veliko kršenje međunarodnog zakona.

(Srna)

PODIJELI