Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj: BiH počinje zvanične razgovore sa Zagrebom o Trgovskoj gori

0
185

BiH i Hrvatska su na korak do zvaničnih razgovora o problemu koji se zove Trgovska gora, a moj sastanak sa hrvatskim ministrom čiji resor pokriva i to pitanje, za koji čekam datum, je prvi koji treba da pokrene sve ostale da bi bile utvrđene zvanične pozicije, stavovi i izlazi.

Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

BiH i Hrvatska dugo vode tihi rat zbog namjene zvaničnog Zagreba da na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH i sliva Une, izgradi odlagalište za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo, čime bi bilo ugroženo zdravlje oko 250.000 stanovnika s obje strane rijeke. Vranješ ističe da BiH i Hrvatska treba da pokrenu otvorene razgovore o toj temi i da se došlo blizu toga.

– Na vezi sam sa kabinetom ministra Tomislava Ćorića. Očekujem uskoro datum moje posjete, i očekujem da tada prvi put čujemo zvanične stavove Hrvatske o tome, jer je to pitanje najviše zastupljeno u medijima, ali su do sada izostali zvanični sastanci. Naš cilj je da sjednemo za sto i čujemo zvanične stavove, koliko je moguće da se u nekim dijelovima približimo, da vidimo da li je moguć kompromis i tome slično. Tokom moje prve posjete zamoliću da bude organizovana bilateralna posjeta u koju bi došao resorni ministar iz BiH, a u ovom slučaju Staša Košarac, da bismo vidjeli koji su stavovi Hrvatske te prenesemo našu zabrinutost i vidimo koje dalje korake ćemo preduzimati. Čekamo datum – istakao je Vranješ.

GLAS: Da li to znači da treba spustiti lopticu da bi se vidjelo šta dalje?

VRANjEŠ: Kada imate diplomatske odnose, cilj je otvoriti komunikaciju o temi koja je potencijalno sporna. To je ustaljena praksa. Moramo otvoriti razgovore i dobiti konačne stavove o tome. Nakon ovoga bi trebalo da budu utvrđeni idući koraci. Da li je to tužba, da li bi hrvatska strana bila spremna na neke ustupke, to ne znam, ali je sigurno da je svaka komunikacija dobra.

GLAS: I da se uspostave bilateralni razgovori?

VRANjEŠ: Da, potrebni su bilateralni razgovori između dvije zemlje, odnosno da bude uspostavljena komunikacija na ministarskom nivou i da onda vidimo o čemu smo saglasni, a o čemu ne i da konačno možemo da idemo dalje. U medijskoj sferi možemo da čujemo različite stavove, ali nas interesuju zvanični stavovi Hrvatske.

GLAS: Predsjedništvo BiH je poodavno, kroz zaključke zatražilo da bude uspostavljena komunikacija sa Hrvatskom, ali to nije učinjeno. Bilo je i nekih blokada od strane aktuelne šefice diplomatije BiH, da li smo zbog toga i drugih stvari izgubili dragocjeno vrijeme?

VRANjEŠ: Teško je sada to procijeniti. To ćemo vidjeti u idućem periodu, ali znam da je posjeta Zagrebu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na neki način relaksirala komunikaciju BiH i Hrvatske i ostavila nadu da će razgovori i dalje tako teći. Sigurno je i da, od kada sam u oktobru prošle godine došao na ovu poziciju u Zagreb, očekujem ovaj sastanak. A naznake su se pojavile tek nakon Dodikove posjete i nakon što je otvorio ovu temu u Zagrebu. Čekamo svi sada taj sastanak i novi početak.

Spremnost

GLAS: Imajući u vidu da dugo čekate ovaj sastanak, da li imate sve informacije koje su potrebne?

VRANjEŠ: Prvi sastanak je, takoreći, moj i biće na nivou ministar – ambasador s namjerom da bude uspostavljen bilateralni sastanak, odnosno sastanak na koji će doći dva ministra sa savjetnicima i ti razgovori će biti potpuniji. Velika očekivanja imamo od tog sastanka.

/Glas Srpske/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here